Kun je mijn nieuwsbrief niet lezen? Klik hier
cropped-innergyfoto001-e1497619351676

Natuurlijke oplossing

We raken steeds verder weg van onze oerinstincten. Vroeger waren we als vanzelfsprekend verbonden met de natuur, waren we ervan afhankelijk. De manier waarop we ons aanpasten en meebewogen met het natuurlijk ritme van de seizoenen bepaalde of we overleefden.

Nu we steeds vaker en langer binnen zitten en niet meer afhankelijk zijn van de seizoenen en het voedsel dat we kunnen bemachtigen door buiten zelf op zoek te gaan, raken we steeds verder verwijderd van onze natuurlijke behoeften.
Het lukt ons onvoldoende om op een natuurlijke manier te ontspannen, de overvloed aan prikkels te verwerken, ruimte te creëren om nieuwe plannen te maken, dingen te doen die je leuk vindt en waar jij energie van krijgt.

We raken oververmoeid, overprikkeld en steeds vaker burn-out, ook al op zeer jonge leeftijd.

Overprikkeling en wat kun je er direct zelf aan doen

Ons brein bestaat evolutionair gezien uit drie lagen.
  • Het oudste deel, het oerbrein, welke verantwoordelijk is voor instinctief gedrag en je overlevingsskills. (Vecht, Vlucht, Bevries)
  • De prefrontale cortex, deze zorgt ervoor dat je je impulsen kunt beheersen, beslissingen neemt, sociaal gedrag kunt vertonen en is daarnaast actief bij werktaken / -geheugen.
  • Ons meest jonge brein is de neo cortex. Hierin zit onze taal, intellect en is het gebied waar we rationeel kunnen redeneren en bewust alle informatie verwerken.
De prefrontale cortex en ons stressbrein werken normaliter goed samen, maar zodra je overprikkelt bent wordt de goede samenwerking tussen de prefrontale cortex en het stressbrein verbroken.
Het stressbrein komt in actie zodra je gevaar waarneemt. Maar bij overprikkeling denkt je stressbrein dat er steeds gevaar is en zorgt voor een constante aanvoer van stresshormonen (adrenaline en noradrenaline). Je hartslag en bloeddruk stijgen als natuurlijke reactie om meer bloed en dus zuurstof in je lichaam te krijgen zodat je kunt vechten of vluchten. Maar als dit lange tijd aanhoudt raak je oververmoeid, uitgeput, burn-out en stopt de effectieve samenwerking tussen je prefrontale cortex en je stressbrein. Je gaat functioneren als een kip zonder kop.

Het tijdig ontladen van de prefrontale cortex in de natuur is de oplossing naar rust, ontspanning en herstel van een burn out.

Ja echt! Je hoeft er niet veel voor te doen, in tegendeel zelfs, het gaat met moeiteloze aandacht.

Ontladen van je prefrontale cortex

Door de ontspannende werking van de natuurlijke geluiden en de herhalende patronen in de natuur ontlaadt je prefrontale cortex. Er komt weer ruimte vrij om na te denken, beslissingen te nemen. Je kunt dingen weer beter onthouden en bent minder opvliegerig. Je krijgt weer energie om te genieten, tijd te besteden aan dingen die jij leuk vindt en vooral plezier te beleven.

Natuurlijke elementen hebben heel vaak een fractaal karakter. Fractalen zijn figuren opgebouwd uit delen die min of meer gelijkvormig zijn met het figuur zelf. Bomen, varens en de tekening bij vlinders zijn bijvoorbeeld opgebouwd uit fractalen. De positieve gevoelens die mensen hebben bij de natuur zouden wel eens verklaard kunnen worden door deze fractale vormen.

De onderliggende theorie is dat het brein mechanismen heeft ontwikkeld om fractale vormen te decoderen. Wanneer we een fractale vorm zien, wordt ons brein gerustgesteld en worden we gelukkiger.

Dit wetende, kun je actief de natuur in gaan op zoek naar fractale vormen om zo te ontspannen en wat reserves op te bouwen zodat je niet snel weer zo moe en overprikkelt raakt.

Tijdens mijn workshop “Ontspannen en herstellen in de natuur” en tijdens de coachwandelingen maak ik hier veelvuldig gebruik van.

Ben je overprikkelt, burn-out of gewoon nieuwsgierig naar de herstellende werking van de natuur? Schrijf je nu in voor een van mijn workshops of wandelcoachsessies.

Varen_fractale-1024x768
Zie jij de fractalen?

Testimonials

Coachee John

Wat goed werkte waren de oefeningen om mijn hoofd leeg te maken gevolgd door een spiegel waarin ik mijn vraag en bijbehorende angsten terug zag. Nu lukte het om er van een afstand naar te kijken en daardoor de angsten te relativeren. De natuur gecombineerd met het wandelen waren hierbij echt een waardevol hulpmiddel.

Coachee Ciska

Na de coachsessies heb ik beter inzicht gekregen in wat er gebeurt, hoe ik dit kan beïnvloeden en is er een stuk rust en positiever denken over mijzelf ontstaan.

Jij hebt een natuurlijke manier om mensen hun verhaal te laten doen, door te vragen om alles duidelijk te krijgen en om mezelf oplossingen/mogelijkheden te laten bedenken. Je kunt wat je gehoord hebt heel goed verwoorden en hebt een positieve kijk op dingen.

Aankomende evenementen & workshops

schoorl_Trap

Zomerwandeling

Mijn volgende wandeling staat gepland op 6 juli en staat in het teken van de zomer en besteden we aandacht aan de ontspannende werking van de natuur. Wil je een keer meewandelen?
Natuurlijk-in-balans

Workshop

Hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen raken snel overprikkeld. Ze gebruiken veel energie om de hoeveelheid aan prikkels te reguleren. Speciaal voor hen, samen met een ouder, is deze workshop ontwikkeld.
bloem-paars-tuin-1024x1024

Workshop

De workshop Innergy staat volledig in het teken van jouw Innergy.

De rust, ruimte en de kracht van de natuur laten je ervaren hoe jij je Innergy kunt voelen, beïnvloeden en je kunt beschermen.
Oefening van de maand

Vind een fractaal in de natuur


Ga de natuur in, wandel en ontspan.
Waar zie jij herhalende patronen? Waar zie jij een fractaal?

Leuk als je er een foto van maakt en hem met mij deelt. In een volgende nieuwsbrief wil ik jullie inzendingen tonen. Help je mee een mooie collectie te verzamelen?
vlinder4

Quote

Wie de herfst niet toelaat, komt nooit tot een lente.

Paul de Blot

Deel deze nieuwsbrief gerust!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je hem zelf ook ontvangen?
Meld je dan hier gratis aan.
InnergyByNatureLogo.png
facebook linkedin 
Innergy By Nature
De ontZORG coach

Heerhugowaard

Pasfoto_Nieuwsbrief