Kun je mijn nieuwsbrief niet lezen? Klik hier
cropped-innergyfoto001-e1497619351676

We weten meer dan ons brein.

Beste Abonnee,

De eerste sneeuw van deze winter is gevallen. De wereld verstild en we keren ons als vanzelf meer naar binnen.

De winter stelt ons in staat om onze rust te pakken. We verdiepen ons in wat echt belangrijk is, daar waar jij voor staat en waar jij de komende lente je Innergy in wilt steken.

Als je zo je tijd neemt om echt te voelen wat bij je past, waar jij blij van wordt en wat jij nodig hebt, dan hebben we daarvoor meer in ons bezit dan alleen ons denkvermogen.

Harte-weten en onderbuikgevoel
Neem nu ons harte-weten. Vaak weten we intuïtief heel goed wat we zouden moeten doen, voelen we heel goed aan wat goed voor ons is en hoe we zouden moeten handelen. Helaas durven we er niet altijd naar te handelen en gaat onze ratio er mee aan de haal.

Ditzelfde geldt eigenlijk voor ons onderbuikgevoel. De darmen, welke feitelijk ons tweede brein bevat, hebben minstens evenveel zenuwcellen als ons hoofdbrein. Wetenschappers noemen de verbinding tussen het brein en de hersenen ook wel de “hersen-darm-as.”
Dat er een duidelijk verband is, zien we ook terug in allerlei uitspraken die aangeven hoe het met ons gaat, zoals het wegslikken van een teleurstelling, het verteren van een nederlaag en het hebben van vlinders in je buik.

Maar wat maakt het dat we dan we toch vaak de voorkeur geven aan onze ratio? Is dit omdat maatschappelijk gezien we daar het meest geloofwaardig mee overkomen?
Heb jij wel eens iemand overtuigd door tijdens een discussie argumenten te gebruiken op basis van je harte-weten of je onderbuikgevoel?

Gelukkig zien we in de gezondheidszorg wel een voorzichtige verschuiving plaatsvinden. Zo is het onderbuikgevoel van een verpleegkundige een punt waard bij het afnemen van de early warning score. Deze score bestaat uit verschillende meetbare parameters, waaronder de hartslag, temperatuur en ademhalingsfrequentie. Maar ondanks dat deze parameters nog wel binnen de normaalwaardes kunnen liggen, kan het onderbuikgevoel van een verpleegkundige al duidelijk laten weten dat het “niet pluis” is. Dit onderbuik-weten wordt gelukkig serieus genomen en heeft menig patiënt al het leven doen redden. Dit weet ik maar al te goed uit de periode dat ik zelf nog als cardiac care verpleegkundige op de hartbewaking werkte.

Verandering van gevoel na een harttransplantatie
Op de hartbewaking heb ik ook meerdere malen patiënten mogen begeleiden in hun harttransplantatie traject. Een fascinerend iets blijft toch altijd dat het gevoel en het weten na een transplantatie niet altijd meer overeenkomt met de periode van voor de transplantatie, daar waar je je “eigen” hart nog bezat.
Zo staat er in het boek “A change of heart” een prachtig verhaal van een vegetariër die van klassieke muziek hield, maar na haar transplantatie veelal kip bij KFC kocht, verzot was op bier en met een rauwe stem sprak. Haar donor bleek een vrachtwagenchauffeur te zijn.
De Franse filosoof Jean Luc Nancy schrijft in zijn boek "L’intrus" hoe hij na zijn transplantatie wordt verscheurd door de kloof tussen zijn persoonlijkheid en zijn lichaam.
Medici hebben dit fenomeen jarenlang weggezet als zijnde dat het komt door de bijwerkingen van de medicatie die je moet slikken tegen o.a. afstotingsgevaar. Maar er zijn inmiddels legio verhalen bekend waar zelfs de grootste sceptici niet omheen kunnen.
Zo is er bekend dat een 8-jarig meisje het hart heeft gekregen van een leeftijdsgenootje welke helaas is vermoord. Zij krijgt nachtmerries van deze moord en deze is zo gedetailleerd dat de politie de moordenaar heeft weten op te sporen.
En zo zijn er vele voorbeelden van mensen die na hun harttransplantatie aangeven zich anders te voelen, een andere energie te ervaren.

De vraag reist, “zou een deel van onze ziel met het hart meereizen?” Waarom zouden herinneringen en informatie alleen maar in hersencellen en niet in lichaamscellen kunnen worden opgeslagen. De hartcellen zijn immers instaat om hun eigen energie te genereren en zo een hartritme te produceren welke het hart doet samenknijpen. Het wordt dan ook wel Rhythm of Life genoemd.
Kan ons hart een geheugen hebben en bevatten onze organen informatie? De energetische cardiologie onderzoekt deze mogelijkheden. Paul Pearsall, psycholoog, wetenschapper en auteur schreef er het boek “Het geheugen van het hart” over.
Alle levende dingen bestaan uit cellen. Ze trillen als miljarden stemvorken mee op de energie van ons hart, in een soort harmonieus concert. De cardio energetica suggereert dat deze symfonie op celniveau, samen met de hersencellen, een dynamisch systematisch geheugen vormt dat continu meetrilt.

Professor Gary Schwarz zei in zijn onderzoek naar de intelligentie van het hart: “Metaforisch gezien is het hart de zon - het pulserende, energetische middelpunt van ons biofysische zonnestelsel - en is het brein de aarde - een van de belangrijkste planeten. Een uitvloeisel van de cardio-energetische revolutie is dat energetisch gezien het brein om het hart draait en niet andersom…

Wel weten ga jij in 2019 achterna?
Dit wetende focus ik tijdens coachsessies eerder op het gevoel, wat zegt je hart, wat voel je in je buik, dan dat ik je vraag wat denkt je hoofd wat de oorzaak is of wat de volgende stap moet zijn.

Neem deze winter de tijd om met je hart en buik te voelen waar jij in 2019 je Innergy in wilt steken.

Boedha-Sneeuw

Proefcoachee gezocht:

Heb jij jezelf een doel gesteld voor 2019 en wil je daarin ondersteund worden?

Voor de afronding van mijn post HBO opleiding tot register wandelcoach ben ik nog op zoek naar coachees.
Je kunt nu voor maar € 25,- per sessie gecoacht worden.
Interesse? Stuur voor 13 januari een mail naar info@innergybynature.nl
IMG_0812-2-1024x768

Coachtraject Natuurlijk Ontstressen

Natuurlijk Ontstressen levert je het volgende op:
  • Je voelt je meer ontspannen, energieker en hebt meer zelfvertrouwen.
  • Je wordt je bewust van jouw stress uitlokkende factoren.
  • Je komt in beweging en krijgt zicht op de omgeving waarin jij het beste tot je recht komt
  • Je komt tot bezinning en bepaalt wat jou motiveert, waar jij voor staat en wat belangrijk voor je is.
  • Je borgt je nieuwe inzichten en leefgewoontes zodat ze ook na de wandelcoaching van kracht zullen zijn.
  • Je hervindt je Innergy om, indien van toepassing, je kind de begeleiding te geven die het nodig heeft.
  • Tijd voor jezelf
Klik hier voor meer info over dit coachtraject

Aankomende evenementen & workshops

schoorl_Trap

4 seizoenen

Een cyclische workshop met verdieping over de effecten van de natuur en het seizoen op ons als mensen. Ervaringsgerichte opdrachten die je inzicht geven in de thema’s die bij jou spelen. Dit alles in een heerlijke natuurlijke omgeving.

De eerst volgende data zijn:
18 januari in Schoorl &
15 maart in Heerhugowaard.

Je kunt nu een strippenkaart afnemen om 4 keer mee te wandelen en de kracht van elk seizoen ervaren. Je krijgt nu 25% korting op de aanschaf van deze strippenkaart.

NATUURlijk in balans collage

NATUURlijk in Balans

NATUURlijk in Balans, een workshop voor ouders met kinderen.
Op een rustige, ontspannen NATUURlijke locatie, waar voldoende ruimte is om te bewegen, gaan we met elkaar opzoek naar Balans

Deze workshop staat gepland op 17 februari en op 16 juni
Vogelmeer

Stiltewandeling

De stilte is waar we steeds meer behoefte aan hebben maar het steeds moeilijker kunnen vinden.

De Schoorlse Duinen is nog zo’n zeldzame plek waar je vroeg in de ochtend echt de stilte van de natuur kunt ervaren.

Elke laatste zondag van de maand kun je meewandelen.
Op 30 december staat de eerst volgende stiltewandeling gepland.

Quote

Kies met je hart, je verstand is er om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken.

Inspire.nl

Deel deze nieuwsbrief gerust!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je hem zelf ook ontvangen?
Meld je dan hier gratis aan.
InnergyByNatureLogo.png
facebook linkedin 
Innergy By Nature
De ontZORG coach

Heerhugowaard

Pasfoto_Nieuwsbrief