Kun je mijn nieuwsbrief niet lezen? Klik hier
cropped-innergyfoto001-e1497619351676

Herfst, wat ontdek jij?

Beste Abonnee,

Heerlijk, de herfst heeft zijn intrede gedaan.
Zelf merkte ik het al zo eind augustus, het was tijd geworden voor mijn innerlijke herfst.
Nadat ik een prachtige zomer heb gehad met vanaf mei mooi wandelcoach weer, prachtige stranddagen en een heerlijke vakantie vanaf de Lofoten naar de Noordkaap, is het nu tijd om de balans op te maken.
Welke vruchten zijn er bij mij aanwezig waarvan ik de zaden wil bewaren voor de komende lente. Welke dingen wil of moet ik loslaten om ruimte te creëren voor iets nieuws en om verder te kunnen groeien.
Ik zou niet de eerste zijn die vergeet een herfst in te lassen en te veel ballen omhoog wil houden om er dan in de lente achter te komen dat ik niet voldoende energie en ruimte heb om te groeien.

Met Innergy By Nature heb ik afgelopen zomer bewust meerdere successen gevierd.
Zo is de verspreiding van mijn nieuwsbrief inmiddels verviervoudigd en wordt mijn e-book “Overprikkeld? Zo lost de natuur het op! van mooie recensies voorzien.
Daarnaast heb ik het eerste deel van de wandelcoachopleiding bij Hilde Backus van Het Coach Bureau afgerond en start ik binnenkort met het tweede deel om af te studeren als register wandelcoach. Hiervoor ben ik nog op zoek naar proefcoachees, dus mocht je interesse hebben, of iemand kennen die baat kan hebben bij coaching in de natuur, neem dan contact met me op via info@innergybynature.nl

Doordat ik bewust mijn successen heb gevierd kan ik nu ook de keuze maken om dingen los te laten. Het gevoel om die ruimte te ervaren gun ik iedereen. Tijdens de verschillende herfstwandelingen waarin het thema loslaten centraal stond, deden velen met mij mooie inzichten op.

Workshops

De herfst is momenteel overal zichtbaar en voelbaar. Tijdens de verschillende workshops die ik afgelopen maand heb gegeven waarin de herfst en het loslaten centraal stonden, zijn velen weer tot prachtige inzichten gekomen.
Zo heb ik voor Noordwest Ziekenhuisgroep op 8 oktober tijdens Alkmaars Ontzet twee fijne workshops mogen begeleiden in het oudste stadsbos van Nederland, de Alkmaarder Hout. Beide workshops zaten binnen 6 uur na opening v.d. inschrijving al vol, voor mij opnieuw een bevestiging dat de behoefte groot is onder medewerkers in de gezondheidszorg. Er is behoefte aan ontspanning en loslaten in en met de natuur. Er werden prachtige collages gemaakt rondom het thema loslaten. De mooiste gedichten kwamen vrij associërend tot stand en de deelnemers gingen met waardevolle inzichten naar huis. Zij weten wat ze deze herfst te doen staat, waar zij voor zichzelf ruimte kunnen creëren om zo de volgende stap te kunnen zetten.

16 november geef ik in de Schoorlse Duinen nogmaals de herfstworkshop. Dit als onderdeel van de 4 seizoenswandelingen waarin steeds een ander thema centraal staat. Je kunt nu een strippenkaart afnemen om 4 keer mee te wandelen en de kracht van elk seizoen ervaren. Je krijgt nu 25% korting op de aanschaf van deze strippenkaart.

Vliegenzwam

Herfst en voeding

De Chinezen kennen het model van de 5 elementen bestaande uit Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout.
De herfst is het seizoen van het element metaal.

Het Metaal element
Het metaal element staat voor de organen de longen en de dikke darm. Via de longen ontvangen wij energie uit onze omgeving (ademhaling). Twintig procent van onze energie halen we uit de lucht die we inademen. De combinatie van energie uit voeding en lucht is onze basisenergie.

Klachten bij disbalans
Een aantal klachten die regelmatig voorkomen wanneer het metaal element uit balans is, zijn vermoeidheid, kortademigheid, griep en vatbaarheid voor infecties aan de luchtwegen.

Versterken van het Metaal element
Voeding is van belang bij een disbalans in het metaal element. De smaak van metaal is scherp. De scherpe smaak opent, maakt doorlaatbaar en heft blokkades van je energie op. Een voorbeeld van een scherp en heet voedingsmiddel is gember. Op het moment dat je een verkoudheid aan voelt komen is gember het aangewezen voedingsmiddel, bijvoorbeeld in de vorm van gemberthee. Zodra kou in je lichaam trekt, sluiten de poriën zich. Gember is heet waardoor de poriën zich weer openen. De hitte van gember zorgt dat je gaat zweten en hierdoor verdrijf je de kou uit je lichaam.

Versterkende voeding
De kleur van metaal is wit. Veel witte voedingsmiddelen sterken het metaal element zoals asperges, ui en bloemkool. Daarnaast de scherpe voedingsmiddelen zoals gember, mosterd en mierikswortel. Wil jij je metaal element versterken met voeding? Bij deze nog een aantal tips:
 • Groenten: pompoen, wortel, alle koolsoorten.
 • Granen: rijst, maïs, haver.
 • Fruit: zoete appel, dadels, vijgen, druiven, abrikoos, perzik, rozijnen, peer.
 • Dranken: venkelthee, druivensap, en appelsap.
 • Pure chocolade

Coachtraject Natuurlijk Ontstressen

Natuurlijk Ontstressen levert je het volgende op:
 • Je voelt je meer ontspannen, energieker en hebt meer zelfvertrouwen.
 • Je wordt je bewust van jouw stress uitlokkende factoren.
 • Je komt in beweging en krijgt zicht op de omgeving waarin jij het beste tot je recht komt
 • Je komt tot bezinning en bepaalt wat jou motiveert, waar jij voor staat en wat belangrijk voor je is.
 • Je borgt je nieuwe inzichten en leefgewoontes zodat ze ook na de wandelcoaching van kracht zullen zijn.
 • Je hervindt je Innergy om, indien van toepassing, je kind de begeleiding te geven die het nodig heeft.
 • Tijd voor jezelf
Klik hier voor meer info over dit coachtraject

Aankomende evenementen & workshops

schoorl_Trap

Herfstwandeling

Mijn volgende wandeling staat gepland op 16 november en staat in het teken van de herfst. We besteden aandacht aan het thema loslaten en gebruiken hierbij mooie natuurlijke rituelen. Ontdekken wat jij kunt loslaten om ruimte te creëren voor iets nieuws?
Natuurlijk-in-balans

Workshop

Hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen raken snel overprikkeld. Ze gebruiken veel energie om de hoeveelheid aan prikkels te reguleren. Speciaal voor hen, samen met een ouder, is deze workshop ontwikkeld.
bloem-paars-tuin-1024x1024

Workshop

De workshop Innergy staat volledig in het teken van jouw Innergy.

De rust, ruimte en de kracht van de natuur laten je ervaren hoe jij je Innergy kunt voelen, beïnvloeden en je kunt beschermen.
Heb je ook zo’n gezellige herfstschaal gemaakt vol met kastanjes, eikeltjes en hazelnoten?

Een echte aanrader is je eigen hazelnootjes roosteren. Ze zijn namelijk het allerlekkerst als je ze even licht roostert. Een bijkomend voordeel van het zelf roosteren is dat jij bepaald of en hoeveel zout eraan toegevoegd wordt, wel net zo gezond!
Om je op weg te helpen, bij deze een nootplan:

1. Verwarm de oven op 175 graden.

2. Spreid de hazelnoten in één laag uit over de bakplaat met bakpapier.

3. Roer de hazelnoten na 4 minuten om, zodat ze gelijkmatig geroosterd worden.

4. Na nog eens 4 minuten (in totaal moeten ze ongeveer 8 à 10 minuten) begint de lekkere geur van geroosterde hazelnoten zich in de keuken te verspreiden en ziet het velletje er bruin uit. Proef een hazelnoot of ze klaar zijn. Als ze klaar zijn, neem dan de bakplaat direct uit de oven om te voorkomen dat ze aanbranden.

5. Verzamel de hazelnoten in een theedoek en wrijf ze in die doek tegen elkaar, hierdoor komt het bittere bruine velletje los.

6. Bewaar de afgekoelde hazelnoten in een bakje en strooi er evt. een kleine beetje zout over.
Collage-hazelnoten-1024x1024

Quote

De boom in het bos liet in de herfst alles los.

Want fluisterde hij "ontdaan", loslaten is nodig om sterker in het leven te staan!

Jabbertje

Deel deze nieuwsbrief gerust!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je hem zelf ook ontvangen?
Meld je dan hier gratis aan.
InnergyByNatureLogo.png
facebook linkedin 
Innergy By Nature
De ontZORG coach

Heerhugowaard

Pasfoto_Nieuwsbrief