Kun je mijn nieuwsbrief niet lezen? Klik hier
cropped-innergyfoto001-e1497619351676

Autisme, een brein vol slingerpaadjes

Beste Abonnee,

Autismeweek 2019 Autisme werkt!

Van 31 maart t/m 6 april vindt de NVA Autismeweek 2019 (www.autismeweek.nl) plaats, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Tijdens deze week wordt voor ongeveer 200.000 mensen met autisme in ons land extra aandacht gevraagd door allerlei georganiseerde activiteiten.
Zelf organiseerde ik op 31 maart de workshop Autisme in de natuur waarbij we de bijzondere eigenschappen van autisme hebben ingezet door ons te richten op details en leuke weetjes van de aanwezige flora. Zo hebben we met elkaar de voordelen van autisme ontdekt terwijl we genoten van de ontspannende omgeving van de Schoorlse Duinen.

Autisme

Een brein vol slingerpaadjes

Alles letterlijk nemen, emoties niet herkennen en gek worden van een etiket in een trui. Mensen met autisme hebben net iets andere verbindingen in hun hersenen, waardoor hun gedrag soms moeilijk te begrijpen is. Maar hoe kun je hier nu beter mee omgaan?

Waarom pikt een vriendin met autisme je hint niet op als je haar een knipoog geeft voordat je een grapje verteld? Waarom lust je kind met autisme ineens niéts groens meer, ook geen groene lolly welke hij daarvoor zo graag at?

Voor vrienden, familie, leraren en collega’s is het vaak lastig te begrijpen wat er in het hoofd omgaat van iemand met autisme. Maar als je weet wat er bij autisme in de hersenen misgaat, begrijp je ook beter hoe je hier mee om moet gaan.

Moeite met informatie verwerken

Mensen met autisme vatten dingen net even anders op dan dat je bedoelt. Ten eerste nemen ze wat je zegt vaak te letterlijk. Zo wees een kind steevast naar de juf als zij, terwijl ze met de klas aan het lezen was, vroeg om aan te wijzen waar ze is.
Ten tweede leggen ze soms verkeerde verbanden, zoals een kind dat ineens zijn favoriete groene lolly’s niet meer wil eten omdat een ander kind zei dat groenten vies zijn.

Wat gebeurt er in het brein
Alles wat we waarnemen komt in losse informatiestukjes ons brein binnen. Ons brein zet deze losse informatie razendsnel, als een soort puzzel, in elkaar. Voor de hersenen van iemand met autisme is het puzzelen lastiger en soms raken er ook puzzelstukjes kwijt. De wetenschap stelt dat dit komt door een overschot aan synapsen, een soort communicatieroutes waarmee hersencellen informatie aan elkaar doorgeven.
Bij onze geboorte hebben we meer synapsen dan noodzakelijk. Hetgeen we niet gebruiken verdwijnt in onze kindertijd. Uit onderzoek blijkt nu dat mensen met autisme meer synapsen overhouden en chaotisch door het brein liggen. De synapsen liggen als kronkelweggentjes of als doodlopend paadje in het brein waardoor het soms langer duurt voordat je een reactie krijgt of dat er een conclusie getrokken wordt welke niet past bij de vraag.

Zo kun je ermee omgaan
Beperk je tot één boodschap tegelijk en formuleer deze zo kort mogelijk. Een mantra voor mensen met autisme kan zijn: “Twee ogen, twee handen, één taak”.
Geef “puzzeltijd” zodat de ander kan nadenken. Gebruik geen figuurlijk taalgebruik en verval zeker niet in bijzinnen. Daarom zijn verhaaltjes sommen op school ook zo moeilijk voor kinderen met autisme.

Sociale onhandigheid

Er zijn allerlei onuitgesproken sociale regels die voor iemand met autisme niet zo vanzelfsprekend zijn. Als iemand je vraagt hoe het met je gaat en je zegt: “Niet zo goed”, dan verwacht je dat hij doorvraagt. Een vriend met autisme zou er zomaar overheen kunnen praten omdat hij de hint niet snapt dat je ergens mee zit. Om dezelfde reden zou een kind met autisme welke middels je smeekbede gevraagd wordt om toch echt zijn pyjama aan te gaan doen, dit gewoon met “nee” beantwoorden, alsof dat ook een optie was. Een andere sociale uitdaging is het herkennen van gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Emoties kunnen door elkaar gehaald worden en kinderen vragen aan hun ouders bijvoorbeeld of ze boos zijn, terwijl ze hooguit vermoeid zijn. Om een situatie voor henzelf te verduidelijken vragen ze geregeld of een reactie positief of negatief bedoeld is.

Wat gebeurt er in het brein
De Sulcus Temporalis Superior (STS), een hersengebied aan beide zijde van ons hoofd, beoordeelt of informatie die het brein binnenkomt sociaal of feitelijk is. Bijvoorbeeld een heliumballoon die per ongeluk de lucht inwaait. Het wegwaaien is de feitelijke gebeurtenis, maar het beteuterde gezicht en trillende onderlip is sociale informatie. Daardoor weten we dat het kind op het punt van huilen staat en troost nodig heeft.
Uit onderzoek blijkt dat de STS bij mensen met autisme minder actief is bij het verwerken van sociale informatie. Vermoedelijk krijgt veel sociale informatie de stempel “feit” toebedeeld.

Zo kun je ermee omgaan
Neem sociale onhandigheid niet persoonlijk. Als iemand met autisme bot overkomt, heeft hij dat waarschijnlijk zelf niet eens door. Reik sociale regels voor specifieke situaties aan. Bijvoorbeeld, pak niet het laatste koekje, maar vraag eerst of een ander ook een stukje wilt. En als iemand zegt dat het niet goed met hem gaat, dat je hoort te vragen wat er aan de hand is. Geef concrete aanwijzingen: Tegen je kind die zijn pyjama niet wil aantrekken zeg je dus niet: “Wil je alsjeblieft je pyjama aantrekken”, maar zeg je: “Jij trekt als de grote wijzer op de 8 staat je pyjama aan”.

Doordat we met elkaar meer gaan begrijpen over autisme, zullen we in onze maatschappij vele voordelen kunnen benutten welke werknemers met autisme hebben. Niet voor niets is het thema van deze autismeweek Autisme werkt!

Autismeweek

Quote

Autisme is geen bug in de software,

het is een heel ander besturingssysteem.

Flierp.com

Coachtraject Natuurlijk Ontstressen

Natuurlijk Ontstressen levert je het volgende op:
- Je voelt je meer ontspannen, energieker en hebt meer zelfvertrouwen
- Je wordt je bewust van jouw stress uitlokkende factoren
- Je komt in beweging en krijgt zicht op de omgeving waarin jij het beste tot je recht komt
- Je komt tot bezinning en bepaalt wat jou motiveert, waar jij voor staat en wat belangrijk voor je is
- Je borgt je nieuwe inzichten en leefgewoontes zodat ze ook na de wandelcoaching van kracht zullen zijn

Klik hier voor meer info over dit coachtraject

Aankomende evenementen & workshops

schoorl_Trap

4 seizoenen

Een cyclische workshop met verdieping over de effecten van de natuur en het seizoen op ons als mensen.

Je kunt nu een strippenkaart afnemen om 4 keer mee te wandelen en de kracht van elk seizoen ervaren. Je krijgt nu 25% korting op de aanschaf van deze strippenkaart.
NATUURlijk in balans collage

NATUURlijk in Balans

NATUURlijk in Balans, een workshop voor ouders met kinderen.
Vogelmeer

Stiltewandeling

De stilte is waar we steeds meer behoefte aan hebben maar het steeds moeilijker kunnen vinden.

De Schoorlse Duinen is nog zo’n zeldzame plek waar je vroeg in de ochtend echt de stilte van de natuur kunt ervaren.

Elke laatste zondag van de maand kun je meewandelen.

Deel deze nieuwsbrief gerust!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je hem zelf ook ontvangen?
Meld je dan hier gratis aan.
InnergyByNatureLogo.png
facebook linkedin 
Innergy By Nature
Natuurcoaching & Coaching online

Heerhugowaard

Pasfoto_Nieuwsbrief