Kun je mijn nieuwsbrief niet lezen? Klik hier
cropped-innergyfoto001-e1497619351676

De wereld van de mossen

Beste Abonnee,

Wandel en verwonder

In de winter lijkt er ogenschijnlijk niets te gebeuren, maar schijn bedriegt….
Afgelopen week liep ik in de Schoorlse Duinen met bosw8chter Evert-Jan Woudsma en hij heeft mijn ogen weer verder geopend. Door te vertragen en ons letterlijk op een andere hoogte te begeven zijn we de wereld van de mossen ingedoken.

Mossen zien we vaak over het hoofd en dat is eigenlijk ontzettend jammer. Als je ervoor op de knieën gaat word je beloond met een prachtig tafereel. Bovendien zijn deze mossen in staat tot grote prestaties. Als het om overlevingsskills gaat zijn ze zaadplanten vaak de baas.
Droogte

In de zomer vallen de aanwezige mossen bijna niet op. En zeker na onze heerlijke lange warme zomer leek het wel of ze verdwenen waren.

Maar een belangrijke eigenschap van mossen is dat ze heel goed tegen droogte kunnen. Als ze volledig uitgedroogd zijn gaan ze naar een fase waarin ze in de slaapstand gaan. Geen winterslaap, maar een soort siësta, heerlijk slapend de lange warme en droge zomer door. Zodra er een beetje water beschikbaar is ontwaken de mossen. De fotosynthese is al binnen een uur opgestart, ook al is het buiten nog koud.

s’ Winters zit er veel vocht in de lucht, waardoor de mossen nat blijven en langer actief zijn. Hierdoor groeien ze beter en kunnen wij genieten van een prachtig tapijt van mos. Hoe dichter het tapijt, hoe minder last ze hebben van de wind. Daarom staan alle mossen er nu zo mooi bij.
Soorten

Mossen kunnen we grofweg indelen in drie categorieën: Levermossen (en de daaraan verwante groep Hauwmossen); Bladmossen en de Korstmossen. De korstmos is eigenlijk een vreemde eend. Het opvallendste deel van korstmos bestaat namelijk uit een schimmel. In die schimmel leven vervolgens algen. De algen zorgen voor de fotosynthese, de schimmel voor de structuur, bescherming en houvast. Een prachtig voorbeeld van symbiose.

Anders dan de korstmossen, welke dus vooral een schimmel is, staan de andere mossen dichter bij de gewone planten. Ze zijn het meest verwant aan varens en paardenstaarten (heermoes) en planten zich ook voort met behulp van sporen. Deze sporen zitten meestal verborgen in een kapseltje aan de top van een lang dun steeltje.

Mossen zijn belangrijk voor ecosystemen: ze produceren zuurstof, beschermen tegen erosie, bieden leefruimten aan kleine insecten en zorgen voor een gunstig microklimaat voor de ontkieming van allerlei soorten zaden en vruchten. Ook wij als mens hebben in de loop der jaren veel gebruik gemaakt van mossen voor o.a. brandstof, vloerbedekking, matrasvullingen, isolatiemateriaal, de bloemsierkunst en inmiddels eten we ook gefrituurd rendiermos.
Rust

Mossen stralen rust uit. Als je ervoor op je knieën gaat en je er misschien een vergrootglas bij pakt, is het net een mini bosje. De verwondering van dit prachtige tafereel doet je als vanzelf vertragen. In Nederland zie je niet zoveel mos-fans. Maar in Japan daarentegen heeft elke stad wel een verenging van mos-fans die samenkomen om de schoonheid en de mysterieusheid van mos te aanschouwen en erover in gesprek te zijn. Zij noemen het Yugen. Of te wel, je één voelen met de natuur.

Zelfs de kleinste stukjes mos tussen de stoeptegels trekken hun aandacht. Dat is eigenlijk niet zo gek als je beseft dat natuur in Japan inmiddels een schaars goed is geworden. Door het gebrek aan natuur maar wel de overvloed aan stressvolle prikkels, zoals de hoeveelheid mensen, overvolle metro’s, de hoge werkdruk en de hele lange werkdagen, is het niet zo vreemd dat men elk beetje groen wat er beschikbaar is aanklampt om rust te zoeken. De stress die Japanners ervaren door het enorme aantal overuren dat ze per maand maken, waarbij 100 overuren per maand eerder regel dan uitzondering is, lijdt voor vele werknemers tot de dood. Er is zelfs een speciaal Japans woord voor: Karoshi, wat staat voor dood door overwerken, door hartfalen, een beroerte of zelfmoord.

Sinds kort worden er allerlei maatregelen getroffen om Karoshi tegen te gaan. Zo is er een karoshi-grens waarbij het maximum op 80 uur overwerk per maand ligt. In Nederlandse begrippen natuurlijk nog steeds onvoorstelbaar. Daarnaast lopen er nog allerlei andere initiatieven. Zo kunnen werknemers van het bedrijf Crazy geld verdienen door voldoende te slapen. Als zij minstens vijf dagen achter elkaar minstens zes uur per nacht slapen, wat gecontroleerd wordt middels een app, kunnen zij 5000 yen (40 euro) per maand extra verdienen.

Maar wij in Nederland, kunnen nog volop profiteren van de rust en schoonheid van de natuur. Als je straks buiten bent, vertraag en verwonder de pracht van de mossen. Leuk als je me een foto stuurt van jou stukje mos.
Mos_minibos
Een mini bosje. Daar ga je toch voor op je knieën?
Bekermos | Thujamos | Sterretjesmos | Rendiermos

Recept met Rendiermos

Wist je dat je rendiermos kunt eten?

Bij Noma in Denemarken, maar ook vlak bij huis, bij Hemingways in Bergen aan Zee, staat er zo nu en dan een gerecht op de kaart met gefrituurd rendiermos. Heerlijk knapperig en het ziet er ook fraai gedecoreerd uit. Gezien de Schoorlse Duinen momenteel vol staan met rendiermos zou ik zeggen, bon a petit!

Hachee van sjalot, rode kool en knolselderij met beurre noisette en gefrituurd rendiermos.
Een schijf knolselderij, daarop een zacht gestoofde sjalot met sliertjes rode kool, versierd met een plukje gedroogd en gefrituurd rendiermos dat bestrooid is met laurierzout.
hashee-mos

Coachtraject Natuurlijk Ontstressen

Natuurlijk Ontstressen levert je het volgende op:
  • Je voelt je meer ontspannen, energieker en hebt meer zelfvertrouwen.
  • Je wordt je bewust van jouw stress uitlokkende factoren.
  • Je komt in beweging en krijgt zicht op de omgeving waarin jij het beste tot je recht komt
  • Je komt tot bezinning en bepaalt wat jou motiveert, waar jij voor staat en wat belangrijk voor je is.
  • Je borgt je nieuwe inzichten en leefgewoontes zodat ze ook na de wandelcoaching van kracht zullen zijn.
  • Je hervindt je Innergy om, indien van toepassing, je kind de begeleiding te geven die het nodig heeft.
  • Tijd voor jezelf
Klik hier voor meer info over dit coachtraject

Aankomende evenementen & workshops

schoorl_Trap

4 seizoenen

Een cyclische workshop met verdieping over de effecten van de natuur en het seizoen op ons als mensen. Ervaringsgerichte opdrachten die je inzicht geven in de thema’s die bij jou spelen. Dit alles in een heerlijke natuurlijke omgeving.

Wil jij nog ervaren wat de winter voor je betekend? Je kunt nog mee op 15 maart in Heerhugowaard.

Je kunt nu een strippenkaart afnemen om 4 keer mee te wandelen en de kracht van elk seizoen ervaren. Je krijgt nu 25% korting op de aanschaf van deze strippenkaart.
NATUURlijk in balans collage

NATUURlijk in Balans

NATUURlijk in Balans, een workshop voor ouders met kinderen.
Op een rustige, ontspannen NATUURlijke locatie, waar voldoende ruimte is om te bewegen, gaan we met elkaar opzoek naar Balans.

Wil jij nog deelnemen in februari? Dat kan!
Meld je dan nu aan want vol=vol. We werken namelijk maar met kleine groepjes.

Deze workshop staat gepland op 17 februari en op 16 juni
Vogelmeer

Stiltewandeling

De stilte is waar we steeds meer behoefte aan hebben maar het steeds moeilijker kunnen vinden.

De Schoorlse Duinen is nog zo’n zeldzame plek waar je vroeg in de ochtend echt de stilte van de natuur kunt ervaren.

Elke laatste zondag van de maand kun je meewandelen.
Op 24 februari staat de eerst volgende stiltewandeling gepland.

De mossen vallen van het dak

Het spreekwoord is in de loop der tijden verbasterd. De oorspronkelijke versie luidde namelijk:
'Het is zo heet, de mossen vallen van het dak'.
Het spreekwoord dateert uit de tijd dat veel daken, voor isolering, met mos bedekt waren. Tijdens zeer warme en droge perioden scheurde het mos waarbij delen van het dak vielen. Toen het mos niet meer gebruikt werd voor dakisolatie begreep men het spreekwoord niet meer en werden mossen mussen.
Trouw.nl

Deel deze nieuwsbrief gerust!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je hem zelf ook ontvangen?
Meld je dan hier gratis aan.
InnergyByNatureLogo.png
facebook linkedin 
Innergy By Nature
Natuurcoaching & Coaching online

Heerhugowaard

Pasfoto_Nieuwsbrief