Kun je mijn nieuwsbrief niet goed lezen? Klik hier
Logo_Nieuwsbrief

Lichamelijke ongemakken door stress

Beste Abonnee,

Zeg eens eerlijk, waar denk jij als eerste aan als je hoort dat iemand een burn-out heeft?
Dat iemand mentaal opgebrand is?
Maar wist jij ook dat het mentale aspect maar een onderdeel is?

Zo vaak zijn er lichamelijke klachten waardoor gedacht wordt aan pathologische afwijkingen. Maar wordt er nog niet erkend dat dit klachten zijn t.g.v. stress en mogelijk een burn-out.

Voor de duidelijkheid zet ik er hieronder een aantal uiteen.
Tabel klachten
Maar naast inzicht in het feit dat stress klachten ook lichamelijke componenten kent, is het interessant om eens te kijken waardoor dit nu eigenlijk ontstaat.

Bloeddruk

Door langdurige blootstelling aan stress gaat je lichaam adrenaline aanmaken. De vanuit de bijniermerg geproduceerde adrenaline zorgt voor het vernauwen van de bloedvaten en verhoogt je hartslagfrequentie. Dit tezamen zorgen dat je bloeddruk stijgt.

Hoofdpijn

Het stijgen van onze bloeddruk is aanvankelijk natuurlijk heel nuttig, want het zorgt ervoor dat we kunnen vechten, vluchten en heel alert worden. Maar als dit langdurig aanhoudt zorgt de verhoogde bloeddruk o.a. voor hoofdpijn en vermoeidheid.

Benauwdheid

Door de aanwezige spanning in je lijf kun je niet meer goed doorademen. Het voelt soms alsof er een band om je middenrif zit en dat al je buikspieren strak zijn aangespannen. Hierdoor gebruik je maar een klein deel van je longinhoud waardoor je sneller en oppervlakkiger gaat ademhalen. Ademhalen is zoals je weet bedoelt om zuurstof op te nemen. Deze zuurstof wordt in je lichaam omgezet in koolstofdioxide (CO2). Deze CO2 adem je vervolgens weer uit. Maar bij hyperventileren wordt er te veel CO2 uitgeademd en te veel aan zuurstof opgenomen.

Hyperventileren

Door de verstoring voor het CO2 gehalte tijdens het hyperventileren vernauwen bloedvaten zich, waardoor zuurstof moeilijker de organen kunnen bereiken zoals de hersenen en andere lichaamsdelen. Hierdoor kun je de bekende duizeligheid of misselijkheid voelen.

Hartkloppingen

Ook hartkloppingen komen met regelmaat voor. Door aanhoudende stress en dus het idee van je lichaam dat er meer zuurstof nodig is om te vechten of te vluchten gaat je hartslagfrequentie omhoog. Normaliter is deze in rust ergens tussen de 60 en de 80 slagen per minuut, maar dan kan hij in rust zomaar tussen de 80 en boven de 100 uitkomen.

Omdat je hart sneller moet kloppen is er minder tijd om het hart zelf goed te vullen met bloed. Er wordt dus elke hartslag minder bloed het lichaam ingepompt, maar omdat je hartslag verhoogd is compenseert dit elkaar enigszins. Maar bij een hoge hartslag gebeurt het vaker dat een hartslag iets later valt dan de bedoeling is. Dit is niet erg zolang het maar af en toe is. We hebben dit allemaal wel, zeker als we veel cafeïne binnen krijgen.

Doordat een hartslag iets later valt, is er zomaar een periode dat het hart zich met meer bloed kan vullen. Als je hart zich vervolgens samenknijpt om het bloed rond te pompen dan wordt er ineens een extra hoeveelheid bloed rondgepompt. Dit kun je herkennen door een soort bonk in je keel. Je voelt letterlijk je hart in je heel kloppen. Dit kan heel angstig zijn en zeker als het langdurig aanhoudt.

Herken je de klachten?

Zoals je ziet zijn een aantal lichamelijke klachten uit de tabel uiteengezet naar een oorzaak gelinkt met stress. Ik hoop je met deze korte uiteenzetting iets gerust te kunnen stellen dat er lichamelijk niets ernstig aan de hand hoeft te zijn. Wellicht kamp jij ongemerkt ook met te veel of langdurige stress klachten.

Probeer elke dag tenminste eens 20 minuten in de natuur te wandelen. Je zult merken dat je tot rust komt en je meer energie krijgt. Als je dit drie weken volhoudt zal je bij jezelf het verschil gaan merken en wellicht zijn ook bij jou nu enkele lichamelijke klachten als bijna vanzelf verdwenen.

Dus herken je dit bij jezelf of bij iemand in je omgeving, merk dan eens op of het hebben van stress of een burn-out bij je opkomt.
Videoserie Burn-out de baas

Videoserie Burn-out de baas

Afgelopen maand is mijn gratis videoserie "burn-out de baas" online verschenen. Ontzettend veel mensen hebben zich al aangemeld. Echt overweldigend zo goed als deze eerste afleveringen al ontvangen zijn. Blij dat ik een bijdrage kan leveren aan het verkrijgen van inzicht rondom het krijgen of hebben van een burn-out en hoe je zelf je herstel kunt bevorderen.
Mooie persoonlijke reacties mocht ik ontvangen en dat stimuleert mij om via deze nieuwsbrief jullie nogmaals te wijzen op het gratis verkrijgen van deze 5-delige serie.

Ben je als abonnee op mijn nieuwsbrief ook geïnteresseerd in mijn videoserie Burn-out de baas, klik dan hier om je te aan te melden.

Check na het aanmelden eventueel even je spambox. Want na je aanmelding krijg je nog een bevestigingsmail. Deze schijnt helaas nog wel eens in de spambox terecht te komen.

Evenementen & workshops

Nog een paar weekjes en dan is het alweer 2020.
Ook dat beloofd weer een heel mooi jaar te worden waarin ik weer allerlei workshops organiseer.

Nieuw komend jaar is de wandeling door de Alkmaarderhout. Een 1,5 uur durende wandeling door het stadspark van Alkmaar. Onderweg staan we stil bij bijzondere bomen en struiken. Ieder met hun eigen wetenswaardigheden, bijzondere verhalen en zelfs de Romeinen, Columbus en de Indianen komen voorbij. Wie had dat gedacht in de Alkmaarderhout.

Ook zijn de nieuwe data voor de seizoenswandelingen en de stiltewandelingen bekend.
Let op! De stiltewandelingen zullen niet meer op de laatste zondag van de maand zijn. Het werd te druk met hardlopers in de Schoorlse Duinen op de zondagochtend. Daarom vanaf 2020 iedere laatste vrijdag van april t/m september.

In oktober sluiten we traditiegetrouw de stiltewandelingen van het jaar af op de dag van de stilte. De laatste zondag van oktober.
Park van Luna - Koolzaad

4 seizoenen

Een cyclische workshop met verdieping over de effecten van de natuur en het seizoen op ons als mensen.

Je kunt nu een strippenkaart afnemen om 4 keer mee te wandelen en de kracht van elk seizoen ervaren. Je krijgt nu 25% korting op de aanschaf van deze strippenkaart.
NATUURlijk-in-balans-collage.jpg

NATUURlijk in Balans

Vind jij het heerlijk om samen met je kind(eren) de natuur in te gaan? Wil je ervaren hoe je op een hele eigenzinnige manier in en met de natuur kunt spelen om je balans in deze hectische wereld te ontdekken?

Dan is deze workshop echt iets voor jullie!
vogelmeer

Stiltewandeling

De stilte is waar we steeds meer behoefte aan hebben maar het steeds moeilijker kunnen vinden.

De Schoorlse Duinen is nog zo’n zeldzame plek waar je de stilte van de natuur kunt ervaren.

Van april t/m september kun je op de laatste vrijdag van de maand meewandelen.

Quote

Burn-out?
Keep Lighting That Fire
- Loesje

Deel deze nieuwsbrief gerust!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je hem zelf ook ontvangen?
Meld je dan hier gratis aan.
InnergyByNatureLogo.png
linkedin instagram facebook 
Innergy By Nature
Natuurcoaching & Coaching online

Heerhugowaard
logo-register-wandelcoach
Pasfoto_Nieuwsbrief