Kun je mijn nieuwsbrief niet goed lezen? Klik hier
Logo_Nieuwsbrief

HSP en Burn-out

Beste Abonnee,

Het verbaast je misschien niets, hoog sensitieve personen (HSP) raken eerder in een burn-out dan mensen die niet hoog sensitief zijn. Doordat HSP veel meer informatie tot zich krijgen en deze informatie veel intenser ervaren, hebben ze ook meer tijd nodig om al deze sensaties te verwerken en ervan te herstellen. Dit vraagt veel van hun Fysieke, Emotionele, Mentale en Spirituele lichamen.

Er is helaas nog veel onbegrip voor mensen die HSP zijn. Vragen als zijn het spirituele mensen, is HSP een stoornis en is het genetisch bepaald zijn zo van die vragen die gesteld worden.

In deze nieuwsbrief probeer is de belangrijkste vragen uiteen te zetten.

Is hoogsensitiviteit genetisch bepaald?

HSP is niet iets wat je wordt, je bent ermee geboren. Er bestaat een gen waarvan bewezen is dat het je kwetsbaar en sensitief maakt maar ook voordelen heeft. Het is een variant van het 5-HTTLPR-gen. Deense onderzoekers ontdekten in 2011 dat dit gen bij HSP vaker voorkomt; een bewijs dat HSP een aangeboren sensitiviteit hebben voor positieve en negatieve omgevingsinvloeden.

Welke impact heeft de omgeving?

De omgeving bepaald voor een groot deel hoe een HSP zich voelt en functioneert en dat terwijl hoogsensitiviteit aangeboren is. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat HSP die opgroeien in een omgeving met een negatieve lading extra gevoelig worden voor stress en afwijzing en dat HSP die opgroeien in een rustige omgeving met een positieve sfeer juist beter kunnen functioneren dan niet HSP.

Kortom hoogsensitiviteit werkt twee kanten op. Dat is ook precies wat het 5-HTTLPR-gen doet: het maakt kwetsbaar voor depressie en angst onder negatieve omstandigheden, maar zorgt voor groei en ontplooiing onder positieve omstandigheden.

Is hoogsensitiviteit een stoornis?

Hoogsensitief als zijnde HSP staat niet opgenomen in de DSM V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) en is daardoor geen stoornis. Dat klopt wat mij betreft ook. Hoogsensitiviteit is een eigenschap en geen stoornis.

Je bént HSP, je kunt het niet ‘hebben’. Het hoeft je zelfs niet in de weg te zitten als je er maar mee om weet te gaan. Toch hebben heel veel HSP klachten. Doordat hun gevoeligheid steeds maar getriggerd wordt door omgevingsprikkels vanuit onze veeleisende maatschappij die 24/7 doorgaat ligt overprikkeling altijd op de loer. HSP zijn immers gevoeliger dan anderen voor stress en lopen meer risico op burn-out en andere geestelijke en lichamelijke klachten indien ze niet voldoende hersteltijd krijgen of nemen. Als je wel voldoende hersteltijd weet te nemen, veelal in een natuurlijke omgeving als een bos of duin, kun je juist ook profiteren van je sensitiviteit.

Zijn HSP spiritueel?

Aan de term hoogsensitiviteit kleeft soms ten onrechte de term zweverigheid. Mede hierdoor voelen HSP zich niet aangesproken door de term hoogsensitiviteit. Op internet en in literatuur over hoogsensitiviteit wordt het in één adem genoemd met helderziendheid, spiritualiteit en nieuwetijdskinderen.

Hoogsensitiviteit heeft niet per definitie iets te maken met spiritualiteit. Het kan zijn dat mensen die zich bezighouden met spiritualiteit HSP zijn, maar het is zeker niet zo dat alle HSP heel spiritueel zijn. Onder HSP zijn ook nuchtere, no nonsense types. Dat HSP vaak goed zijn in het aanvoelen van sferen en van andermans gevoelens, komt niet door hun spirituele gaven, maar doordat ze meer energieën en zintuigelijke prikkelingen waarnemen.

Hoogsensitiviteit als kracht te ervaren?

Hoogsensitiviteit kan je kwetsbaar maken, maar daar zit ook gelijk je kracht. Zorg dat je meer leert over hooggevoeligheid en hoe je je grenzen kunt herkennen en bewaken. Om je te leren wat je kunt doen om je bijzondere talenten meer tot bloei te brengen heb ik vele HSP mogen begeleiden tijdens workshops en coachsessies in een natuurlijke omgeving. De sleutel zit hem in de omstandigheden zo veel mogelijk te optimaliseren en veel herstelmomenten in te bouwen.

De aanwezigheid van natuur brengt je sneller in staat van ontspanning waardoor je eerder hersteld en je weer kunt opladen.
Wil jij nu ook eens ervaren hoe effectief de natuur voor jou is? Ik nodig je van harte uit om eens mee te wandelen tijdens een van mijn stiltewandelingen of deel te nemen aan de workshop 4 seizoenen. Hierin leer ik je meer met het ritme van de seizoenen te werken. Er is namelijk niet voor niets een winter waarin de natuur tot rust komt en zijn energie spaart om in de lente tot bloeit te kunnen komen.

Dreig je burn-out te raken of heb je een burn-out? Dan zou coaching in de natuur wel eens een hele passende manier van begeleiding voor je kunnen zijn. Neem vrijblijvend contact met mij op om samen te kijken of coaching in de natuur passend voor jou is.
IMG_4474
En wist je dat werkgevers veelal de kosten voor coaching vergoeden of je het vanuit een scholingsbudget kan betalen?

Namasté,
Sem Koopman

Aankomende evenementen & workshops

Park van Luna - Koolzaad

4 seizoenen

Een cyclische workshop met verdieping over de effecten van de natuur en het seizoen op ons als mensen.

Je kunt nu een strippenkaart afnemen om 4 keer mee te wandelen en de kracht van elk seizoen ervaren. Je krijgt nu 25% korting op de aanschaf van deze strippenkaart.
NATUURlijk-in-balans-collage.jpg

NATUURlijk in Balans

Vind jij het heerlijk om samen met je kind(eren) de natuur in te gaan? Wil je ervaren hoe je op een hele eigenzinnige manier in en met de natuur kunt spelen om je balans in deze hectische wereld te ontdekken?

Dan is deze workshop echt iets voor jullie!
vogelmeer8-1320x990

Stiltewandeling

De stilte is waar we steeds meer behoefte aan hebben maar het steeds moeilijker kunnen vinden.

De Schoorlse Duinen is nog zo’n zeldzame plek waar je vroeg in de ochtend echt de stilte van de natuur kunt ervaren.

Elke laatste zondag van de maand kun je meewandelen.

Quote

The power of vulnerability

Deel deze nieuwsbrief gerust!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je hem zelf ook ontvangen?
Meld je dan hier gratis aan.
InnergyByNatureLogo.png
linkedin instagram facebook 
Innergy By Nature
Natuurcoaching & Coaching online

Heerhugowaard
logo-register-wandelcoach
Pasfoto_Nieuwsbrief