Kun je mijn nieuwsbrief niet goed lezen? Klik hier
Logo_Nieuwsbrief

Burn-out, dat overkomt mij niet!

Beste Abonnee,

Burn-out, maar ik behoor toch niet tot de doelgroep?

Ondanks de coronacrisis en de 1,5 meter maatschappij lukt het goed om al wandelend te blijven coachen. De impact van de afgelopen maanden, waarbij veelal jonge ouders gevraagd werden les te geven en hun eigen werkzaamheden te blijven uitvoeren, wordt inmiddels maar al te goed duidelijk.
Hun stress nam in rap tempo toe. Hoe moet ik dit allemaal doen? Hoe kan ik nu overal tegelijkertijd mijn aandacht bij hebben en alles gedaan krijgen. Je begint je langzaamaan opgebrand te voelen, leeg. Je slaapt slecht, plannen lukt moeizaam en je zit uitgeput op de bank. Je meld je bij je huisarts en wordt doorverwezen naar een GGZ psycholoog. Je hoort hem zeggen “Burn-Out”.

Vol ongeloof keer je huiswaarts en stelt jezelf steeds maar de vraag: Hoe dan?

Coachees welke ik begeleid en heb mogen begeleiden in hun herstel van een burn-out geven geregeld aan dat ze nooit hadden verwacht dat een burn-out hen zou overkomen. Men denk dat een burn-out op de loer ligt bij mensen die kwetsbaar zijn. Die niet goed tegen (werk)druk kunnen, snel in paniek raken of alles onder controle willen houden. Ze hadden zich nooit eerder afgevraagd of zij zelf, de nuchterheid zelve risico liepen burn-out te raken. Ze rende van afspraak naar afspraak, gingen alle sociale afspraken af antwoorden als “nee of ik kan niet” kwamen in hun woordenboek niet voor.
Doordat ze zo gefocust waren om met hun hoofd bezig te zijn, werken allerlei lichamelijke signalen niet opgemerkt of onjuist geïnterpreteerd.

Volgens onderzoeksbureau TNO kregen in 2018 alleen al 1,3 miljoen werkende Nederlanders te maken met burn-out klachten. Steeds meer bedrijven werken 24/7 en wordt er van hun medewerkers verwacht dat zij ook buiten kantoortijden bereikbaar zijn. Op sociale media zien we wat er allemaal mogelijk is aan persoonlijke ontwikkeling, banen die geambieerd worden of studies die te volgen zijn. We leggen met elkaar de lat steeds hoger om te presteren op de arbeidsmarkt.
Beschik je daarnaast nog over eigenschappen als perfectionisme, groot verantwoordelijkheidsgevoel en ben je ambitieus, dan ben je vatbaarder voor een burn-out.

Zodra je te horen hebt gekregen dat je een burn-out hebt en de eerste week bent doorgekomen reist de vraag veelvuldig welke symptomen had ik om zelf te merken dat ik burn-out raakte? Symptomen als emotionele labiliteit, verstoort kortetermijngeheugen en disfunctionerend cognitief vermogen. Burn-out is letterlijk overbelasting van de hersenen.

Verandering creëren

Een burn-out dwingt je uiteindelijk om na te denken wat je met je leven wilt. Hoe wil jij je leven leiden en welk gedrag moet daar aangepast voor worden. Zie burn-out als waarschuwing van je lichaam. Overbelasting van je hersenen los je niet op met een weekje vakantie, een beetje mediteren of overstappen op cafeïnevrije koffie. Het is het besef dat je oude manier van leven niet meer bij je past en je nu gedwongen wordt om een verandering te bewerkstelligen.

Wandelcoaching bij een burn-out

Tijdens de wandelcoachsessies in de natuur is dit een veelvuldig vraagstuk. “Waar heb ik behoefte aan en hoe richt ik mijn leven in zodat het weer past. Hoe creëer ik meer rust in de drukte die we bij nader inzien veelal zelf of met elkaar hebben gecreëerd.”
In de sessies werken we holistisch en je leert steeds beter naar je eigen lichaam te luisteren. Het herkennen van je grenzen en deze ook aan te geven doordat je zelf je eerste lichamelijke signalen van opkomende spanning en stress voelt opkomen. De druk op je borst, hyperventilatie of spanning in je lijf zijn geen obstakels meer, in tegendeel, het zijn alarmsignalen. Als je deze signalen eenmaal bij jezelf herkent, kun je beter voor jezelf zorgen en anderen jou daarin laten ondersteunen.

Mocht het je onverhoopt overkomen zijn en burn-out zijn geraakt, ervaar zelf de herstellende werking van de natuur. Onder professionele begeleiding leer je op een fijne, ontspannen manier te werken aan je herstel. Al na de eerste wandeling merk je meer rust en ontspanning.

Kennismaken met coaching in de natuur?

Dreig je burn-out te raken of heb je een burn-out? Dan zou coaching in de natuur wel eens een hele passende manier van begeleiding voor je kunnen zijn. Ik nodig je van harte uit om vrijblijvend kennis te maken met mij als wandelcoach en het coachen in de natuur.

En wist je dat werkgevers veelal de kosten voor coaching vergoeden of je het vanuit een scholingsbudget kan bekostigen?

Namasté,
Sem Koopman
IMG_4474-e1578820588156-768x1024

Aankomende evenementen & workshops

Park van Luna - Koolzaad

4 seizoenen

Een cyclische workshop met verdieping over de effecten van de natuur en het seizoen op ons als mensen.

10 en 17 juli de zomer editie. Doe je mee? Er is ruimte en we houden 1,5 m afstand.

Je kunt nu een strippenkaart afnemen om 4 keer mee te wandelen en de kracht van elk seizoen ervaren. Je krijgt nu 25% korting op de aanschaf van deze strippenkaart.
NATUURlijk in balans collage

NATUURlijk in Balans

Vind jij het heerlijk om samen met je kind(eren) de natuur in te gaan? Wil je ervaren hoe je op een hele eigenzinnige manier in en met de natuur kunt spelen om je balans in deze hectische wereld te ontdekken?

Dan is deze workshop echt iets voor jullie!

13 september in Amelisweerd. Mag ik jullie ook verwelkomen? We houden 1,5 m afstand.
vogelmeer

Stiltewandeling

De stilte is waar we steeds meer behoefte aan hebben maar het steeds moeilijker kunnen vinden.

De Schoorlse Duinen is nog zo’n zeldzame plek waar je vroeg in de ochtend echt de stilte van de natuur kunt ervaren.

Elke laatste zondag van de maand kun je meewandelen.

Max 5 deelnemers en we houden 1,5 m. afstand

Quote

De natuur heeft geen haast en toch komt alles af

- Lao Zie

Deel deze nieuwsbrief gerust!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je hem zelf ook ontvangen?
Meld je dan hier gratis aan.
InnergyByNatureLogo.png
linkedin instagram facebook 
Innergy By Nature
Coaching | Heidagen | Workshops

Heerhugowaard
logo-register-wandelcoach
Pasfoto_Nieuwsbrief