Kun je mijn nieuwsbrief niet goed lezen? Klik hier
Logo_Nieuwsbrief

Duurzame inzetbaarheid

Beste Abonnee,

Wat zijn we met elkaar door het Coronavirus in een bizarre wereld terecht gekomen. We blijven met elkaar zo veel als kan binnen en steunen massaal de mensen in de virale beroepsgroepen. Meer dan ooit hebben we ze hard nodig. In de zorg melden zich ook oud gediende die niet meer geregistreerd zijn in het kwaliteitsregister (BIG) en toch hun steentje willen bijdragen.

Los van het Coronavirus en de inzet van oud gediende, slaan HRM adviseurs, management en medewerkers de handen ineen. Hoe behouden we de medewerkers voor de organisatie? Hoe blijf je als medewerker fit en vitaal onderdeel uitmaken van het arbeidsproces? Hoe voorkom je dat stress te veel grip op je krijgt en je met een burn-out uitvalt?

Werkprocessen veranderen, takenpakketten verschuiven en de digitalisering neemt steeds verder zijn intrede. Dit vraagt veel van medewerkers en het lukt niet iedereen om deze verandering zich (tijdig) eigen te maken. Frustratie, faalangst en aversie zijn aan de orde van de dag. Tot de dag aanbreekt en je niet meer kunt. Huilend bel je naar het werk en geeft aan niet meer te kunnen, je hebt hulp nodig.

HRM en management zijn zoekende. Hoe kunnen we de oudere medewerkers die uit dreigen te vallen behouden voor de organisatie?

Graag deel ik met jullie vijf adviezen om oudere medewerkers duurzaam inzetbaar te houden:

Aandacht voor gezondheid

Een goede gezondheid heb je niet altijd zelf in de hand. Maar aandacht besteden aan een gezonde leefstijl kan wel gezondheidswinst opleveren. Wat dacht je van voldoende lichaamsbeweging, ook tijdens het werk door bijvoorbeeld een lunchwandeling als vitaliteitswandeling te houden. Voldoende verse producten te eten met vitamine en ook de benodigde eiwitten. Neem eens een handje ongezouten noten als tussendoortje. Ik kan me het bijna niet voorstellen dat men nog rookt, maar ook op oudere leeftijd heeft het heel veel zin om te stoppen. Als werkgever kun je ook actief het roken ontmoedigen door niet meer te faciliteren in rookruimtes. Maak je organisatie rookvrij en ook het terrein. Naast lichamelijke gezondheid moeten we zeker de psychische gezondheid niet vergeten. Heb aandacht voor werkstress en de impact van kantoortuinen.

Zorg voor een lerende bedrijfscultuur

Onze economie is een echte kenniseconomie. Kennis is macht en dat bepaald veelal je positie. Kennis moeten we daarom actueel houden om mee te kunnen blijven doen. Oudere medewerkers hebben in het begin van hun carrière ervaren nog lang voort te kunnen op hun ervaring en bijbehorende kennis. Echter gaan de ontwikkelingen nu zo snel dat die vlieger nu niet meer opgaat. Het beschikbaar hebben van een scholingsbudget is veelal niet bij iedereen bekend. Als manager loop je er veelal tegenaan dat je begrote scholingsbudget lang niet toereikend is om medewerkers de kans te geven zich te scholen daar waar de behoefte ligt.
Maar wees gerust. Externe scholing is maar 10% waar er geleerd wordt.
Neem de 70-20-10 regel als uitgangspunt. Het meeste wordt on the job (70%) geleerd. Feedback van collega’s en leidinggevende is goed voor 20% scholing. De laatste 10% is voor de bij- en nascholing.

Het klinkt redelijk eenvoudig als je stelt dat we dus meer on the job zouden moeten leren. Maar dat vraagt wel om een bedrijfscultuur die daartoe uitnodigt. Mag je van je organisatie dingen uitproberen? Mag je fouten maken en voelt het veilig genoeg om je collega om advies te vragen? We kennen allemaal het spreekwoord wel dat goed voorbeeld goed doet volgen. Dat geldt hier zeker ook. Want hoe vrij voelen leidinggevende zich om openlijk te leren van hun medewerkers?

Stap af van de traditionele loopbaan

Wanneer je net toetreedt tot de arbeidsmarkt, heb je veel vaker het vooruitzicht van een 50-jarige loopbaan. Hierop zullen we anders moeten anticiperen dan we gewend zijn. Het is essentieel om binnen je loopbaan te kijken wanneer je een stapje voorwaarts wilt zetten, of juist beter een pas op de plaats, of zelfs een stapje terug kunt zetten. Een adempauze wanneer de kinderen klein zijn en je thuis nodig bent, of om ruimte te creëren om echt in alle rust na te denken en te onderzoeken welke andere weg je wilt inslaan.
Het is niet meer de tijd om alleen maar verticale carrière stappen te maken. Horizontale en verticale bewegingen zullen zich steeds meer afwisselen, waarbij horizontale stappen of een stapje terug eerder gezien wordt als een krachtige keuze dan als falen. Helaas zit de angst voor gezichtsverlies de oudere medewerker nog weleens in de weg.

Neem afscheid van vaste functies

Mogelijkheden en inspiratie voor nieuwe inzichten liggen dankzij de digitale wereld voor het oprapen. Daarmee veranderen de behoeften van klanten razendsnel en daarmee dus ook de taken en processen binnen organisaties. Om deze wisselende behoefte aan te kunnen vraagt dit veel flexibiliteit en creativiteit rondom bestaande functies. Job crafting (andere verdeling van bestaande taken) en job carving (taken toevoegen of afstoten) zijn middelen om te blijven anticiperen op de veranderende behoefte.

Voor oudere medewerkers die gewend zijn aan vaste functies met vaste taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden is dit mogelijk even wennen, maar juist het loslaten van bestaande takenpakketten kan voor hen goed uitpakken. Fysieke belastbaarheid kan zo meer afgewisseld worden met kennisdelen en er ontstaat ruimte voor het inzetten van minder gebruikte talenten.
Ga eens uit van de kwaliteiten van medewerkers als je het takenpakket herziet. Heeft iemand een nevenactiviteit waar hij veel energie van krijgt, kunnen deze vaardigheden ook vorm krijgen in zijn andere functie?

Durf te spreken over financiën

Zingeving is op ouder wordende leeftijd steeds belangrijker. De behoefte naar lichamelijk en geestelijk behapbaar werk dat plezier oplevert en aansluit bij je intrinsieke motivatie, je normen en waarden is steeds belangrijker. Uiteraard is voor vele hun werk een noodzakelijke bron van inkomsten, toch loont het om met 60-plussers te kijken naar hun veranderende financiële positie in huis. Kinderen die op zichzelf wonen, een hypotheek die op orde is en een opgebouwd pensioen. Dit geeft wellicht wel voldoende mogelijkheden om een stapje terug te doen, een kleiner contract aan te gaan, in ruil voor meer werkplezier. Er zijns zelfs regelingen, zoals het generatiepact waarbij de organisatie een deel van de kosten op zich neemt als oudere werknemers een stapje terug willen nemen.

Voldoende stof om eens over na te denken lijkt me.
Zo kunnen we met elkaar de werkbelasting passend houden en elkaar fit en duurzaam inzetten.
Ijsland-regenbogen-NB-1024x768

Deel deze nieuwsbrief gerust!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je hem zelf ook ontvangen?
Meld je dan hier gratis aan.
InnergyByNatureLogo.png
linkedin instagram facebook 
Innergy By Nature
Natuurcoaching & Coaching online

Heerhugowaard
logo-register-wandelcoach
Pasfoto_Nieuwsbrief