Kun je mijn nieuwsbrief niet goed lezen? Klik hier
Logo_Nieuwsbrief

Kom tot rust met wiskunde

Beste Sem,

Het voelt bijna als een afvinklijstje welke ik zo snel als kan helemaal afgevinkt wil hebben.

[] Sint-Maarten
[] Sinterklaas intocht
[] Surprise maken
[] Pakjesavond
[] Kerstboom opzetten
[] Kerstmis
[] Oud en Nieuw

Oh ja, en dan vergeet ik nog de verjaardagen die ik eind november en eind december te organiseren heb.

Al met al een hele lijst met een hoop geregel en denkwerk. Ik vind het dan ook heerlijk als het half januari is en ik weer over kan op de orde van de dag.

Maar wat maakt dat ik nooit echt uitkijk naar al deze dagen vol met toestanden?
Misschien is het wel mijn prefrontale cortex die overuren moet draaien. Het deel van onze hersenen dat er voor zorgt dat we beslissingen kunnen nemen, keuzes kunnen maken en impulsen beheersen.

Als ervaren Register Wandelcoach weet ik als geen ander hoe heerlijk en behulpzaam het is om juist dan de natuur op te zoeken. Ik maak niet alleen een heerlijke wandeling waarin ik geniet van de stilte en de frisse buitenlucht, maar ik ga ook bewust op zoek naar de herhalende in interessante patronen die er aanwezig zijn in de natuur.

Want wist je dat je je prefrontale cortex kan ontladen door op zoek te gaan naar herhalende patronen? Met name de herhalende patronen van bladeren doet ons goed.

Mijn favorieten zijn de varen en het fluitenkruid omdat die een fractale vorm hebben. Fractalen zijn figuren opgebouwd uit delen die min of meer gelijkvormig zijn met het figuur zelf.
factalen collage

Fibonacci reeks

Als ik in de Schoorlse Duinen loop word ik getrakteerd op weer een andere leuke wiskundige eigenaardigheid. Wist je dat in een dennenappel de fibonacci reeks zit? (fibonacci reeks: De rij van Fibonacci wordt verkregen door twee getallen voorafgaand aan de x bij elkaar op te tellen. Dus 2 en 3 maakt 5, 3 en 5 maken 8, 5 en 8 maken 13 enz.) Pak maak eens een dennenappel en tel de cirkels, je zult merken dat je een getal uit de fibonacci reeks tegenkomt. Meestal 8, maar soms ook 13.
IMG_9102

Gulden snede

Van de fibonaccireeks in de dennenappel is het dan nog maar een kleine stap naar de slak. Want daar vinden we de gulden snede. De gulden snede, of te wel de goddelijke verhouding, wordt berekend door steeds één op te tellen bij de wortel van vijf en het resultaat daarvan te delen door twee. Je krijgt dan een getal dat 1,61 benadert. Kijk maar wat er gebeurt als ik de opeenvolgende cijfers in de rij van Fibonacci met elkaar deel: 8/5=1,60 of 13/8 = 1,62. In de natuur zie ik de gulden snede veelvuldig terug, zoals bijvoorbeeld in het slakkenhuis van deze wijngaardslak of in de kern van een zonnebloem. De spiraal heeft de verhouding van de gulden snede. Ook ons lichaam heeft veel elementen waarin de gulden snede terugkomt, waaronder de verhoudingen tussen de kootjes van een vinger, de verhouding tussen hand en onderarm, onze oorschelp en zelfs de DNA-spiralen. Leonardo da Vinci heeft op basis van deze kennis de welbekende Vitriviusman getekend waarin hij de verhoudingen van het menselijk lichaam laat zien.

Wil je er meer van weten? Kijk dan ook eens hier.
Guldensnede_Wijngaartslak1

2021

In 2021 mag ik nog verder spelen met getallen. Ik verzorg in de periode april t/m juni de workshop Beleef de natuur in 7 stappen. Deze workshop is opgenomen in de kerstpakketten Persoonlijke Noot van verschillende organisaties.

Geniet van je wandelingen in de natuur en ga eens op zoek naar de gulden snede of de fibonacci reeks.

Veel gezondheid gewenst en Ik hoop je in 2021 weer te mogen ontmoeten.

Namasté
Sem
Nature's great book is written in mathematics

Deel deze nieuwsbrief gerust!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je hem zelf ook ontvangen?
Meld je dan hier gratis aan.
InnergyByNatureLogo.png
linkedin instagram facebook 
Innergy By Nature
Natuurcoaching & Coaching online

Heerhugowaard
logo-register-wandelcoach
Pasfoto_Nieuwsbrief