Kun je mijn nieuwsbrief niet lezen? Klik hier
cropped-innergyfoto001-e1497619351676

Innergy wandelt door

Beste Abonnee,

Hoe is het jou vergaan?

Hoe is het jou vergaan deze winter? Is het je gelukt om voldoende lichte energie op te halen uit de momenten dat je in de natuur was? Of heb je wellicht net als ik genoten van het zonnetje tijdens het schaatsen in februari?

Afgelopen maanden ging heel veel niet door. Maar wat we wel mochten en massaal deden is wandelen. We trokken er massaal op uit om frisse, lichte, natuurlijke energie te nuttigen.

Zelf mag ik me gelukkig prijzen dat ik niet al te hard ben getroffen door de Corona maatregelen. Natuurlijk gingen ook voor mij de geplande workshops, heidagen, groepsessies en opleidingsdagen niet door. Maar de 1 op 1 coachsessie konden gelukkig altijd doorgaan. Opvallend was dat je gedurende de maanden steeds meer dubbele wandelpaadjes zag ontstaan, op ongeveer 1,5 meter.
1,5 meterpad

Toename coaching

Zoals verwacht nam de vraag aan coaching gericht op preventie en herstel van stress en burn-out toe. Voornamelijk vanuit de hoek waarin ik het meest actief ben, namelijk de zorg en het onderwijs. Gelukkig is er vanuit de werkgevers steeds meer aandacht om medewerkers preventief te laten begeleiden door een wandelcoach. Ook durven medewerkers zelf eerder en tijdig om ondersteuning te vragen en met die ontwikkeling ben ik erg blij. Als oud leidinggevende in de zorg weet ik als geen ander hoe belangrijk het is dat je medewerkers je laagdrempelig durven te vragen om ondersteuning.

Preventie
Dat het doeltreffender is om een burn-out preventief te bestrijden wordt ook onderschreven door het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB). Zij stelt dat een meer doeltreffende aanpak nodig is die als doel heeft de oorzaken van stress te voorkomen en verhelpen. Curatief handelen is volgens NCPSB te laat, preventie is het kernwoord.
De cijfers over de problemen in de arbeidsmarkt worden alarmerend genoemd. In het onderwijs heeft 20% van de werknemers burn-out klachten. Een kwart van de werknemers in de zorg ervaart een te hoge werkdruk. Zo'n 20 tot 25 procent van de jongeren heeft stress- en burn-out klachten.
Ruim de helft van de beroepsbevolking heeft een sterk verhoogd risico op verzuim door stressklachten, overspanning of burn-out. Dit aantal stijgt helaas nog altijd.
De huidige aanpak van burn-outklachten richt zich op de curatieve zorg, dus de zorg na het signaleren van de eerste klachten. Men is meer gebaat bij preventie.
Bron: Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out.

Resultaten
Bovenstaande kan ik alleen maar onderschrijven. Doordat steeds meer mensen vroegtijdig signalen van stress herkennen, wordt er eerder ondersteuning gezocht. Tijdens de sessie besteed ik aandacht aan risico uitlokkende factoren, je gaat deze direct zelf ervaren als we ingaan op het effect van zintuigelijke waarnemingen. Door je bewust te laten zijn en je te leren gebruik te maken van de voordelen van de altijd aanwezige energie en de positieve stimulansen op jouw neurotransmitters, zoals seretonine, merk je bij de eerste sessie in de natuur al meer rust en ontspanning. De stress verlagende effecten van de natuur hebben we te danken aan de zogeheten phytonciden. Planten en bomen scheiden deze stofjes uit om zich te beschermen tegen bijvoorbeeld insecten. Tijdens een wandeling in de natuur ademen wij de phytonciden in, waardoor ons immuunsysteem geprikkeld wordt en de concentratie stress­hormonen (cortisol) in ons bloed afneemt. Een andere verklaring is dat we in de natuur in aanraking komen met bodembacteriën waarmee wij mensen geëvolueerd zijn. Die zorgen ervoor dat in onze hersenen serotonine vrijkomt, een hormoon dat je ontspant, blij maakt en je weerstand versterkt.

Door de opbouw van mijn coachtraject zal je al bij de eerste sessie meer rust en ontspanning ervaren. Doorgaans zijn 4 wandelingen van 1,5 uur afdoende om je inzicht te geven, je de weg naar herstel voelt en de stappen zet om je verlangen te realiseren.

Kennismaken coaching in de natuur

Wil jij kennismaken met coaching al wandelend in de natuur en al na de eerste sessie meer rust en ontspanning ervaren? Neem dan nu contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking. info@innergybynature.nl

Heeft jouw organisatie nog geen wandelcoaching in zijn reguliere aanbod? Dan kom ik graag via jou in contact met de HRM afdeling of jouw leidinggevende.

Staat er dit jaar een studie-, beleidsdag of heisessie gepland en wil je niet alleen binnen zitten? Neem dan nu vrijblijvend contact op via info@innergybynature.nl en wordt enthousiast over de mogelijkheden.

Workshops

Komende maanden organiseert Innergy By Nature weer allerlei workshops. De kans voor jou om laagdrempelig kennis te maken met de positieve effecten van het werken in en met de natuur. Zo staan ook dit jaar, voor het vier de jaar op rij, de cyclische seizoensworkshoppen gepland. Van april tot oktober kun je in stilte genieten van de Schoorlse duinen tijdens de stiltewandelingen. Voor kinderen ga ik samen met Jozien Mooren weer op pad tijdens de workshop NATUURlijk in Balans.

Namasté Sem
Burn-out Preventie en Herstel
Wandelcoaching, de eerste stap naar herstel

Aankomende evenementen & workshops

schoorl_Trap

4 seizoenen

Een cyclische workshop met verdieping over de effecten van de natuur en het seizoen op ons als mensen.

Je kunt nu een strippenkaart afnemen om 4 keer mee te wandelen en de kracht van elk seizoen ervaren. Je krijgt nu 25% korting op de aanschaf van deze strippenkaart.
NATUURlijk in balans collage

NATUURlijk in Balans

NATUURlijk in Balans, een workshop voor ouders met kinderen.
Vogelmeer

Stiltewandeling

De stilte is waar we steeds meer behoefte aan hebben maar het steeds moeilijker kunnen vinden.

De Schoorlse Duinen is nog zo’n zeldzame plek waar je vroeg in de ochtend echt de stilte van de natuur kunt ervaren.

Elke laatste zondag van de maand kun je meewandelen.

Deel deze nieuwsbrief gerust!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je hem zelf ook ontvangen?
Meld je dan hier gratis aan.
InnergyByNatureLogo.png
facebook linkedin 
Innergy By Nature
Natuurcoaching & Coaching online

Heerhugowaard

Pasfoto_Nieuwsbrief