Kun je mijn nieuwsbrief niet goed lezen? Klik hier
Logo_Nieuwsbrief

Ga jij de uitdaging aan?

Beste Abonnee,

De herfst heeft volop zijn intrede gedaan. De bomen hebben weer prachtige kleuren en overal zijn paddenstoelen zichtbaar. In deze tijd van het jaar trekt te natuur zich terug en keren wij intuïtief ook meer naar binnen. Helaas zijn we door de verscherpte coronamaatregelen ook genoodzaakt om ook fysiek veel meer naar binnen te keren, met alle risico’s van dien.

Behoor jij ook tot de categorie mensen die nu veel meer thuis aan het werk is? Daar waar je voorheen op de fiets stapte, als bijna vanzelf een half uurtje onderweg was en profiteerde van de positieve effecten van het buiten in beweging zijn, zit je nu direct vanuit je bed aan de eettafel te werken. De enige beweging is wellicht de trap op en af of een paar stappen naar de keuken voor een kop thee.

Heb je de afgelopen maanden ook thuis gewerkt en merkte je sterk de behoefte om het groen dan maar in huis te halen? Of heb je al een nieuw ritme gevonden om toch in de natuur te bewegen terwijl je bezig bent met je werkdag?

Nu de dagen korter worden, de blaadjes van de bomen vallen en onze wereld weer gedwongen kleiner wordt door de verscherpte coronamaatregelen, ligt de kans op het toenemen van stress of het krijgen van een burn-out op de loer. We hebben niet meer die collega naast ons waar we even mee kunnen sparren, we gaan tijdens de lunch niet ons wandelingetje maken om het bedrijf heen of in het naastgelegen bos. Nee, we zitten binnen en veelal aan de telefoon of via teams met elkaar in overleg. Werktijden lijken wel te vervagen en je huis is langzaamaan verandert in een kantoor. Als je niet uitkijkt ligt aan het einde van de dag de stapel werkdocumenten nog op de eettafel terwijl je nu vrij bent. Je wordt zo onbedoeld steeds geconfronteerd met het werk dat er nog ligt waardoor de werkdruk toeneemt. Doordat je je collega’s niet of veel minder ziet ervaar je wellicht ook minder steun en waardering. De combinatie van een te hoge werkdruk en het achterwegen blijven van steun en waardering is een uitlokkende factor voor het ontstaan van een burn-out.

Uit verschillende onderzoeken is meermaals bewezen dat een werkplek met uitzicht op groen de kans op een burn-out vermindert. In eerdere nieuwsbrieven, maar ook in mijn e-boek: Overprikkeld? Zo lost de natuur het op! kon je lezen hoe de natuur ons helpt de gevoeligheid voor stressoren te verlagen en die voor sociale prikkels te verhogen. Een groene werkomgeving helpt daarom dubbel.
IMG_20181009_151552

Dus ga jij de uitdaging aan?

Om fijn de komende maanden door te komen en te voorkomen dat je door het thuiswerken te veel stress krijgt, wil ik je graag de volgende tips meegeven:
  • Start je werkdag, net als anders, met een stukje fietsen. Zoek eens een bos of park bij je in de buurt op en fiets of loop daar een rondje doorheen voordat je je computer opstart.
  • Zit je aan de eettafel te werken of heb je een eigen werkkamer? Zet dan eens een paar planten in je werkkamer of een bloemstuk op de eettafel.
  • Stel je achtergrond van je computer eens in met een foto van een bos of waterval.
  • Vergader je veel via teams? Stel daar je eigen achtergrond in met een foto van een bos.
  • Is het tijd voor de lunch? Loop ook nu weer even een blokje om of als het straks weer van dat heerlijke frisse winterweer is, zoek eens een plekje in de tuin op om daar je kop thee te drinken.
  • Wist je dat de geluiden van zingende vogels ook een stress verlagend effect heeft? Hang daarom nu al netjes met pinda’s of vetbollen neer. Het is zo leuk om even van je scherm op te kijken en roodborstjes en koolmezen te zien genieten van de pinda’s.
  • Is je werkdag voorbij? Ruim dan al het werk gerelateerde papier op zodat je werkplek weer je thuis is. Deze overgang kun je bekrachtigen om ook nu weer je fiets te pakken of een rondje te lopen.
Ongemerkt kom je door deze korte momenten buiten toch aan het minimale van 2 uur per week om in de natuur te zijn. Hiervan is namelijk wetenschappelijk bewezen dat daarmee het grootste gezondheidseffect wordt bereikt. Je zorgt er zo preventief voor dat je hoofd niet overladen wordt en er ruimte blijft om te ontspannen, na te kunnen denken en te kunnen plannen.

Vind je het interessant om ook eens op een andere manier door de natuur te lopen? Neem dan alvast een kijkje op mijn aanbod aan wandelingen en workshops voor 2021.
IMG_20181011_102455
Namasté,
Sem

Deel deze nieuwsbrief gerust!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je hem zelf ook ontvangen?
Meld je dan hier gratis aan.
InnergyByNatureLogo.png
linkedin instagram facebook 
Innergy By Nature
Natuurcoaching & Coaching online

Heerhugowaard
logo-register-wandelcoach
Pasfoto_Nieuwsbrief