Natuurcoaching bij stress en burn-out

Stress en Burn-out

“Door de bomen het bos niet meer zien.”

Hoe flexibel de menselijke psyche ook is, het kan iedereen overkomen: een burn-out. Het betekent dat je letterlijk opgebrand bent en is vaak het gevolg van langdurige stress.

In de huidige maatschappij wordt van ons verwacht dat we resultaatgericht werken en is bijna alles wat we ondernemen gericht op het behalen van doelen. Wanneer dit voor een langere periode het geval is, raken we opgebrand en gestrest. Het is immers niet haalbaar om altijd ‘aan’ te staan, altijd iets te moeten of te presteren. Het eerste wat er bij een drukke levensstijl inschiet, is ruimte voor energie gevende activiteiten of het juist even niets doen en ruimte te nemen om in het nu te zijn. Een van de meest ideale en helende plekken om tot rust te komen en ruimte te maken is de natuur. De natuur is ieder moment beschikbaar voor iedereen en schept geen verwachtingen en veroordeelt niet.

Natuurcoaching is een bewezen preventieve methode om stress of burn-out het hoofd te bieden en ook in de behandeling ervan. De rustige, veilige en groene omgeving kalmeert het zenuwstelsel en activeert het lichaamseigen vermogen om zichzelf op te laden en te herstellen.

Door ons tijdens natuurcoach sessies te begeven in het bos, de duinen of andere natuurlijke omgevingen, geven we onszelf weer het gevoel in volledige vrijheid te zijn, te leven. Tijdens de wandelingen wordt je hartslag en bloeddruk verlaagt en maakt je lichaam serotonine aan wat je een energiek gevoel geeft. Het tevreden en blije gevoel dat je ervaart komt door het “happy” hormoon endorfine.

Je zult verstelt staan wat de natuur je brengt. Hoe ze inzicht geeft in waar je naar zoekt. Gewoon door te zien, horen, voelen en ruiken. Door stil te staan of te versnellen.

Vaak zie je door de bomen het bos niet meer als je in een burn-out zit. Ondersteuning zoeken is dan zeer belangrijk. Samen gaan we de natuur in waar je de vrijheid hebt om jouw proces aan te gaan, je eigen keuzes gaat maken en zelf kiest welke paden je wilt bewandelen. Door te kijken naar de cycli van de natuur en letterlijk in beweging te komen kom je tot bewustwording, inzicht en herstel.

Ik help je om vraagstukken via de natuur anders te beleven. Door het stellen van vragen en het aanbieden van gerichte oefeningen komen we tot de kern. Waar geniet je van? Is de natuur in balans, blokkerend of mooi? Bevindt de natuur zich in de rust van de winter, de bloei in de zomer of gaat hij juist het proces in van loslaten tijdens de herfst? In welk seizoen begeef jij je op dit moment? Weet dat na elke winter altijd een lente zal volgen.

Je keert terug naar je Innergy en her-ontdekt wie je bent, wat jij kunt en waar je naar toe wilt gaan.

“Door de bomen het bos weer zien!”