Stiltewandeling Innergy By Nature op TV

Brandpunt+ Mag het wat stiller?!

De Stiltewandeling van Innergy By Nature vanavond in Brandpunt+ NPO2 21.00 uur

Lawaai is een groot gezondheidsprobleem. Het is de op één na grootste bedreiging voor de volksgezondheid, na luchtvervuiling. Mensen worden ziek van herrie, krijgen hartklachten, stress en kunnen er zelfs aan overlijden. Zonder adequate maatregelen zal geluid in Nederland het grootste milieuprobleem van deze tijd worden.

Op de Nederlandse wegen is nog nooit zoveel gereden. Vorig jaar maar liefst 147,6 miljard kilometer, meldde het CBS afgelopen week. Verkeershinder is dan ook nummer 1 als het gaat om geluidsoverlast, gevolgd door vlieg- en treinverkeer.

Serieuze klachten
In onze woonomgeving veroorzaakt dit lawaai vooral slaapverstoring. Zeker een miljoen mensen slaapt minder goed of ligt zelfs wakker door lawaai. En dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Onderzoek van het RIVM laat zien dat dit leidt tot stress en vaak een te hoge bloeddruk. Hierdoor ontwikkelen mensen verschillende vormen van hart- en vaatziekten. Waaraan mensen zelfs overlijden.

Politiek
Er moet wat gebeuren om het verkeerslawaai de kop in te drukken. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) kwam vorige maand met een rapport waarin de maximale decibel-geluidswaarden beduidend lager liggen dan de richtlijnen die we in Nederland hanteren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat analyseert de aanbevelingen maar kan nog niet zeggen of ze die gaan invoeren. Voor de Tweede Kamerfractie van GroenLinks is het duidelijk deze WHO richtlijnen moeten gevolgd worden. Ook pleiten ze voor regels die omwonenden beter beschermen tegen geluidsoverlast. Coalitiepartner D66 organiseert binnenkort een ronde tafelgesprek in de Tweede Kamer over geluid en gezondheid. Ze hopen meer inzicht te vergaren om zo tot een aanpak van geluidsreductie te komen.

Oplossingen
In Brandpunt+ zien we dat er in Nederland oplossingen bedacht en toegepast worden. Zo wordt er getest met stiller asfalt, met de diffractor, een Nederlandse uitvinding die bestaande geluidsschermen beter moet laten werken en geluiddempende gevelisolatie. Maar is dit genoeg?

Stiltewandeling
Als onderdeel van de reportage liep presentatrice Nadia Moussaid zondag 28 oktober, op de Dag van de Stilte, mee met de stiltewandeling van Innergy By Nature.

Met een prachtige groep trokken we om 8.30 de Schoorlse Duinen in. De natuur was aan het ontwaken en de tekenen van de eerste nachtvorst waren nog zichtbaar.
In alle stilte liepen we met elkaar naar het Vogelmeer. De maan nog zichtbaar, de zon die ons verwarmde en het rustgevende effect van de strakblauwe lucht aan het spiegelende water van het Vogelmeer. We hebben met elkaar de stilte gevonden en ervaren hoe waardevol dit is.

Benieuwd naar de uitzending?
Leuk om daarna een reactie van je te ontvangen.

Wil jij nu ook de effecten van een wandeling in stilte ervaren? Dit kan elke laatste zondag van de maand. Opgeven via info@innergybynature.nl

De reportage ‘Mag het wat stiller?!’ Brandpunt+ donderdag 15 november 21.00 uur NPO2.