Kun je mijn nieuwsbrief niet lezen? Klik hier
cropped-innergyfoto001-e1497619351676

Vergeet je niet te genieten?

Beste Abonnee,

Het is je vast niet ontgaan, onze zomer is begonnen.
Je hebt in de lente hard gewerkt, veel energie verbruikt om van alles te realiseren, tot bloei te laten komen. Neem dan nu ook de tijd om ervan te genieten.

Het vieren en genieten van onze successen lijkt niet zo in onze westerse cultuur te zitten en dat is eigenlijk zonde. Hetgeen je naar toe hebt gewerkt staat in volle bloei dus geniet ervan, neem tijd voor bezinning voordat de herfst aanbreekt en je weer afscheid moet nemen om ruimte te creëren.

De afgelopen maanden zijn voor een ieder drukke volle maanden geweest. Zowel op het werk als op school moest er van alles afgerond worden voordat straks de zomervakanties aanbreken. Het leek wel of alles tegelijk kwam en het liefst ook gister af had moeten zijn. Hoezo zorgen we er met elkaar voor dat we gestrest en uitgeput aan onze vakantie beginnen.

Je had vast al gemerkt dat je toe bent aan vakantie. Je hoofd is vol, focussen lukt steeds moeilijker en je ben eigenlijk gewoon moe. Maar ook kinderen zijn prikkelbaarder en toe aan een paar weken rust, ontspanning en hun eigen ritme volgend. Want zeg nu zelf, die lange lichte dagen zijn heerlijk, maar om 5 uur wakker worden omdat het licht wordt is niet voor iedereen even prettig.

Helaas gaat de zomer gevoelsmatig altijd zo snel voorbij. We zijn meer buiten, genieten van alles wat er bloeit en dan lijken dingen zo vanzelfsprekend dat we vaak vergeten om erbij stil te staan.

Dat gaan we vanaf nu dus even anders doen. Geniet en vier je successen. Trakteer jezelf eens op heerlijke zomerkoninkjes, gun jezelf een dagje strand of koop dat ene boek dat je eigenlijk al zo graag had willen lezen.

Zonnewende

Onze zomer begint op 20 (schrikkeljaar) of 21 juni en eindigt (meestal) op 23 september.
Wist je dat zomer is afgeleid van het woord “somer”, wat “in het midden van het jaar” betekent?

Al sinds mensenheugenis is op 20 of 21 juni de zonnewende. In de prehistorie, lang voordat er kalenders bestonden, wisten onze voorouders al dat de zon naarmate de seizoenen vorderden een andere baan langs de aarde nam en op een gegeven moment het hoogste punt had bereikt.

De zonnewende (Latijn: solstitium oftewel zonnestilstand) is de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt.

Bijgeloof

Zonnewende is ook een moment vol bijgeloof. Oermensen leefden dicht bij de natuur. Ze konden niet lezen en schrijven, ze kwamen hun dorp nauwelijks uit. Ze zagen dingen gebeuren, maar begrepen ze niet. Dus waren er al snel “magische” krachten aan het werk.

Dat bijgeloof, de magie van de zonnewende, is altijd gebleven. Gewassen die bijvoorbeeld tijdens de zonnewende worden geplant, zullen weelderig groeien, bloeien en een rijke oogst opleveren. Kruiden die dan worden geplukt, zouden het kwaad buiten de deur houden.

Om de zon en de zomer te begroeten zijn er allerlei feesten, meditaties en uiteenlopende spirituele bijeenkomsten. Het meest tot de verbeelding sprekende zonnewendefeest is Stonehenge in Groot-Brittannië. Op de langste dag van het jaar verschijnen de eerste zonnestralen daar precies vanachter de reusachtige Heel Stone. Ook worden er volop kampvuren gemaakt om van het zomerse element vuur te genieten.

Zomerse elementen

Het element vuur hoort bij de zomer en kenmerkt zich door licht, warmte en activiteit. Tevens staat vuur voor de periode van ontwikkeling, inspiratie en intuïtie.

Vuur heeft het element water nodig om in balans te blijven. Water is het element van de winter. Vroeger kende Nederland alleen de zomer en de winter. Later zijn daar de herfst en de lente bijgekomen. Zo blijven de natuurlijke tegenpolen bestaan.


Wanneer er te veel water is dooft het vuur. Andersom kan er ook te veel vuur zijn waardoor het water verdampt.

Heb je wel eens van harte energie gehoord? Het element vuur staat symbool voor het hart.
Ik zie geregeld in gezinnen waarin kinderen zijn met een prikkelverwerkingsstoornis dat men te veel hitte in het hart creëert doordat men alle ballen hoog wil houden. Kijk op zo’n moment of je een winter in kunt lassen. Pak je rust en koel af.

5 elementen en maar 4 seizoenen?

Elk seizoen heeft zijn bijbehorende natuurlijke elementen, zo ook de zomer.
Maar bij welk seizoen hoort dan het vijfde element…?

Hier komt de nazomer om de hoek kijken. In de lente en zomer zijn veel vruchten geplant en gegroeid en in de nazomer kunnen ze worden geoogst. Dit planten en oogsten gebeurt in de aarde en daar hebben we direct ons vijfde element te pakken.

Hout – Lente; Vuur – Zomer; Aarde – Nazomer; Metaal – herfst; Water – Winter


Wat biedt deze zomer jou?

Ook deze zomer ga ik een aantal keer op pad om jou de kracht van de zomer te laten ervaren en ontdek je wat er deze zomer bij jou nog tot volle bloei mag komen.

Zie voor de eerstvolgende workshop en locatie mijn agenda.

Ingezonden fractalen

In mijn vorige nieuwsbrief vroeg ik jullie te zoeken naar fractalen. Zie hier het resultaat:
IMG_1171-1024x768
IMG_1172-e1530212705237

Aankomende evenementen & workshops

schoorl_Trap

Zomerwandeling

Mijn volgende wandeling staat gepland op 6 juli en staat in het teken van de zomer en besteden we aandacht aan de ontspannende werking van de natuur. Wil je een keer meewandelen?
Natuurlijk-in-balans

Workshop

Hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen raken snel overprikkeld. Ze gebruiken veel energie om de hoeveelheid aan prikkels te reguleren. Speciaal voor hen, samen met een ouder, is deze workshop ontwikkeld.
sering-met-genetischfoutje-1024x1024

Workshop

De workshop Ontspannen en herstellen in de natuur staat volledig in het teken van de ontspannende werking van de natuur.

Door de patronen, geluiden en de kracht van de natuur laat ik je ervaren hoe snel je weer ontspant.
Oefening van de maand

Wat is er bij jou gaan bloeien?


Het is zomer, de natuur staat in volle bloei. Er zijn allerlei vlinders en de jonge dieren leven erop los. Wat is er bij jou tot volle bloei gekomen?

Zoek iets in de natuur waar je dit mee associeert. Dit kan een bloem, insect of heel wat anders zijn.
Leuk als je het me mailt.
Zonnebloem_nieuwsbrief-1

Quote

Diep in de winter leerde ik eindelijk dat er in mij een onoverwinnelijke zomer aanwezig was.

Retour à topaas (1952)

Deel deze nieuwsbrief gerust!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je hem zelf ook ontvangen?
Meld je dan hier gratis aan.
InnergyByNatureLogo.png
facebook linkedin 
Innergy By Nature
De ontZORG coach

Heerhugowaard

Pasfoto_Nieuwsbrief