Kun je mijn nieuwsbrief niet goed lezen? Klik hier
cropped-innergyfoto001-e1497619351676

Waarom Zweden minder burn-out raken

Beste Abonnee,

Scandinavië, toch wel een van mijn favoriete vakantiebestemmingen.

Dit jaar werd het Zweden en wel heel erg back to basic. Zelf een vlot bouwen en dan voor 5 dagen de rivier de Klarälven op en genieten van het allemansrecht. Zo dobberend op het vlot in het prachtige weer vroeg ik me zo af hoe het in Zweden gesteld staat met het krijgen van een burn-out.

In 2016 was het nog zo dat Zweden amper een burn-out kende, maar nu in 2019 is er een duidelijk verschil merkbaar.

De Zweden hebben een levensfilosofie die gaat over balans in je leven, of te wel minder stressen en zorgen dat je tijd maakt om te ontspannen. Ze noemen deze filosofie Lagom. Het woord laat zich wat moeilijk vertalen, net als ons woord gezellig. Waarschijnlijk weten alleen de Zweden wat ze hier precies onder verstaan, maar vrij vertaald betekent het zoiets als "niet te veel en niet te weinig".

Lagom kunnen de Zweden ook doen doordat zij een hele goede verzorgingsstaat hebben. Neem nu het ouderschapsverlof. Nergens anders is het zo goed geregeld als in Zweden. Ze hebben maar liefst 480 dagen verlof en hebben ook nog eens het recht om 25% minder te gaan werken zonder dat een werkgever dit mag weigeren. Qua vakantiedagen hebben de Zweden ook niet te klagen. Ze hebben minimaal 5 weken per jaar en dan ook nog een 14 feestdagen waarop ze vrij zijn.

Maar wat heeft lagom nu te maken met het vermijden van een burn-out? Hoewel Zweden gedreven zijn en hard werken, vinden ze niet dat ze één moeten zijn met hun werk. Ze verkiezen middelmatigheid, balans en collectiviteit boven individualisme, hiërarchie en overwerk. Ze werken met andere woorden niet te weinig, maar ook niet te veel. Zo zijn de meeste Zweedse bedrijven na 17:00 uur gesloten. Daarnaast experimenteert Zweden al langer met de 6-urige werkdag. Men merkt dat het personeel gelukkiger, productiever en creatiever is.

Toch blijkt het aantal burn-outs toe te nemen. De afgelopen 5 jaar is het percentage burn-out met 144% gestegen onder mensen tussen de 25 en 29 jaar. Jawel, de Millennials, de groep die ook bij ons in Nederland veelvuldig te maken krijgt met een burn-out.
De stijging komt vooral doordat het taboe verbroken wordt om te praten over je stressklachten. Sinds er meer over gesproken wordt zoeken mensen ook eerder hulp waardoor het geregistreerd aantal mensen met een burn out zo snel is gaan stijgen.

Laten we met elkaar vooral Lagom nestreven en voorkomen dat het percentage mensen met een burn-out blijft stijgen.
Vlot_Zweden-1024x768

Natuurlijk in Balans 14 september


Op 14 september ben ik samen met Jozien Mooren te vinden in Oud Amelisweerd. Daar verzorgen we de workshop NATUURlijk in Balans. Deze is speciaal ontwikkeld voor ouders met kinderen. Samen gaan jullie onder onze deskundige begeleiding op zoek naar balans in de natuur en in jezelf. Dit op een speelse en interactieve manier. Je leert van alles over de natuur en gaat daarnaast creatief aan de slag. Een hoogte punt van deze gezellige workshop is de picknick. En als het weer het toelaat en de gemeente Bunnik ons wederom toestemming verleend, kan de BBQ aan voor marshmallows. Vind jij het fijn om samen met je kind(eren) in de natuur te zijn of ken je iemand die deze workshop goed kan gebruiken? Klik hier voor deelname of stuur deze nieuwsbrief naar hartelust door.

Aankomende evenementen & workshops

Park van Luna - Koolzaad

4 seizoenen

Een cyclische workshop met verdieping over de effecten van de natuur en het seizoen op ons als mensen.

Je kunt nu een strippenkaart afnemen om 4 keer mee te wandelen en de kracht van elk seizoen ervaren. Je krijgt nu 25% korting op de aanschaf van deze strippenkaart.
NATUURlijk in balans collage

NATUURlijk in Balans

Vind jij het heerlijk om samen met je kind(eren) de natuur in te gaan? Wil je ervaren hoe je op een hele eigenzinnige manier in en met de natuur kunt spelen om je balans in deze hectische wereld te ontdekken?

Dan is deze workshop echt iets voor jullie!
vogelmeer8-1320x990

Stiltewandeling

De stilte is waar we steeds meer behoefte aan hebben maar het steeds moeilijker kunnen vinden.

De Schoorlse Duinen is nog zo’n zeldzame plek waar je vroeg in de ochtend echt de stilte van de natuur kunt ervaren.

Elke laatste zondag van de maand kun je meewandelen.

Quote

Lagom

Deel deze nieuwsbrief gerust!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je hem zelf ook ontvangen?
Meld je dan hier gratis aan.
InnergyByNatureLogo.png
linkedin instagram facebook 
Innergy By Nature
Natuurcoaching & Coaching online

Heerhugowaard
logo-register-wandelcoach
Pasfoto_Nieuwsbrief