Workshop Ontspan en herstel in de natuur

Deze ontspannende workshop staat volledig in het teken van de ontspannende werking van de natuur.

Door de patronen, geluiden en de kracht van de natuur laat ik je ervaren hoe snel je weer ontspant.

Inhoud

Zo ontspant een wandeling in de natuur je brein

We brengen steeds minder tijd in de natuur door, maar intussen groeit de stapel bewijzen voor het goede van de natuur. Een natuurlijke omgeving zou ons relaxter, gezonder en productiever maken en zelfs kunnen helpen bij de grote beslissingen in ons leven.

Maar hoe werkt dit dan precies???

De natuur ontlaad je prefrontale cortex

De prefrontale cortex, het deel van onze hersenen wat er voor zorgt dat we beslissingen nemen, onze impulsen beheersen, sociaal gedrag kunnen vertonen en actief is bij werktaken wordt hersteld in de natuur.

Ja echt! Je hoeft er niet veel voor te doen, in tegendeel zelfs, het gaat met moeiteloze aandacht.

Je herkent het vast wel, je hebt een drukke week achter de rug, je bent moe, gefrustreerd en de harde wind die voorbij raast maken je onrustig. Je voelt de behoefte om lekker door het bos of over het strand te gaan lopen om uit te waaien. Je voelt als vanzelf de heilzame werking van de frisse, zilte zeelucht. Je komt met een leeg en opgeruimd hoofd uitgerust en energieker thuis.

Hoe komt dit zo? Het heeft alles te maken met aandacht, gefascineerde aandacht.
Voor veel dingen heb je je volle aandacht nodig. Bijvoorbeeld tijdens het autorijden in een drukke onbekende stad, het schrijven van een beleidsplan of het voeren van een lastige discussie.
Het nodig hebben van deze volle aandacht wordt ook wel harde fascinatie genoemd.

Harde fascinatie

Het grootste nadeel van de harde fascinatie is dat het je prefrontale cortex vult, overvuld. En als je prefrontale cortex volgelopen is, net zoals een harde schijf van je computer, gaat hij haperen en slaat hij soms helemaal vast. Je krijgt moeite met de taken die de prefrontale cortex normaal gesproken uitvoert. Het nemen van beslissingen gaat lastig, plannen lukt niet zo lekker en ook het beheersen van je impulsen kost je te veel moeite. Je laat je hierdoor eerder verleiden tot het nemen van nog meer snacks of je reageert vanuit je emotie en bent daardoor niet zo vriendelijk als je normaliter bent.

Zachte fascinatie

Zachte fascinatie is in tegenstelling tot harde fascinatie een manier van aandacht hebben die ogenschijnlijk vanzelf gaat. Het kost je geen merkbare inspanning en omdat je wel gefascineerd bent, wordt het niet saai en raak je niet snel verveeld.

De natuur is daar de aangewezen plaats voor.

Denk maar eens aan de ontspannende geluiden van vogeltjes, de patronen van de bladeren, de wind die door de bomen waait en de wolken voorbij laat drijven.

Al deze natuurlijke elementen zijn met elkaar verbonden en zo ontstaat er synergie. De welbekende 1+1=3

Maar vergeet niet de rustgevende werking van herhalende patronen, symmetrie of de fractalen.

Ontspannen
De herhalende patronen bij een vlinder

Ontladen van je prefrontale cortex

Door de ontspannende werking van de natuurlijke geluiden, de herhalende patronen die daar veelvuldig voorkomen ontlaadt je prefrontale cortex. Er komt weer ruimte vrij om na te denken, beslissingen te nemen. Je kunt dingen weer beter onthouden en bent minder opvliegerig, alsof je lontje weer wat langer is geworden. Je krijgt weer energie om te genieten, tijd te besteden aan dingen die jij leuk vindt en vooral om plezier te beleven.

Dit wetende, kun je actief de natuur in gaan om je hoofd te vullen met zachte fascinaties.
Bouw wat reserves op zodat je niet snel weer zo moe en overprikkelt raakt.

Tijdens mijn workshop “Ontspannen en herstellen in de natuur” en tijdens de coachwandelingen maak ik hier veelvuldig gebruik van.

Nieuwsgierig geworden en wil jij ervaren hoe je kunt ontspannen in de natuur?

Schrijf je nu in voor deze workshop of meld je aan voor een wandelcoachtraject.

Je krijgt handvaten aangereikt die je op elk gewenst moment zelf kunt inzetten om zo optimaal te profiteren van deze workshop.

Onderweg is er voldoende gelegenheid voor jouw persoonlijke vragen & ervaringen.

Locatie

Deze workshop wordt gegeven in de Schoorlse Duinen. Heb jij een voorkeur voor een andere locatie, dan kan dit na overleg uiteraard ook.

Tijdsduur

De workshop duurt 1,5 – 2 uur.

Data

In overleg.

Kosten

Kosten voor een individuele workshop bedragen € 60,- incl. BTW
Kom je als ouder met je kind, dan betaal je gezamenlijk €80,- incl. BTW
Voor bedrijven of groepen offreer ik op maat.

Aanmelden

Neem voor aanvullende vragen of deelname contact op via mijn contactformulier.