Wat is natuurcoaching?

Natuurcoaching is een specialisatie in het coachvak. De natuur wordt ingezet als herstellende omgeving, dient als inspiratiebron in procesveranderingen, groei en ontwikkeling van mensen, teams en organisaties

“In natuurcoaching werkt de coach in en met de natuur.”

Natuurcoaching kent verschillende disciplines, zoals mijn eigen specialisatie in biologie en ecologie. Onderwerpen die ik betrek tijdens de wandelcoach sessies in de natuur zijn:

  • Bomen en planten
  • Seizoenen
  • Dieren

Bomen en planten

De rijkdom aan bomen en planten in de natuurgebieden brengen zo veel meer dan dat we in eerste instantie denken. Zo kijk ik naar de eigenschappen van bomen en planten waartoe jij je aangetrokken voelt. Kies jij nu net een zeldzame of langzaam groeiende boom uit, of gaat je voorkeur uit naar de sleutelbloem?

Seizoenen

De ecologie van de gebieden waarin ik coach betrek ik actief tijdens de sessies. Ik gebruik het om te spiegelen, als metafoor, maar ook om je aanvullende informatie te geven. Hierdoor krijg jij zelf sneller inzicht in de oplossingsrichting van je coachvraag.

Natuurcoaching - natuur als inspiratiebronDe kracht van de seizoenen heeft een zeer belangrijke rol tijdens het coachen. Elk seizoen heeft zijn eigen invalshoek. Symboliseert de zomer een fase waarin alles bloeit en toont de herfst een periode van loslaten. Durf te vertrouwen dat er na elke winter een lente komt.

In de natuur zijn er ook allerlei kringlopen aanwezig. Een omgevallen boom met paddenstoelen die ten dode opgeschreven is en wordt opgenomen in de kringloop van het bos. Trekt deze boom nu net jouw aandacht? Is het tijd voor iets nieuws?

Dieren

Soms zie je ze niet direct, maar als je vertraagt en je open stelt zal je versteld staan hoeveel vogels, insecten en knaagdieren er om je heen zijn. Ze leven in harmonie met de natuur en hebben zich aangepast aan de omstandigheden. Alleen zo kunnen ze overleven. Wat kunnen wij leren van hen? Als wij alleen vanuit Moeten handelen in plaats van Zijn, kunnen wij dan leven? Of is het dan vooral overleven?